Автор
Антония Дамянова

Ако искаш бъдещето, забрави миналото ми: Принц Хари разказа за шокиращ момент с Чарлз след смъртта на Даяна

Автобиографията на принц Хари – Spare (“Резервният”) предизвика масова истерия и бум в продажбите на книгата още в първите часове от пускането ѝ на пазара.
Част от историите, описани в нея, започнаха да излизат още преди появата на труда по книжарниците, предизвиквайки всевъзможни реакции и отзиви от страна на читатели и медии.


Един конкретен момент от разказите на петия по ред член на кралското семейство в линията за наследяване на британския трон обаче направи по-голямо впечатление на читателите.

Въпросната история връща читателите назад в годините по време на първата обществена изява на принца Хари, състояла се в средата на ноември 1997 г. - два месеца, след като в началото на септември си взема последно сбогом със своята майка, загинала в ужасяваща катастрофа в последния ден на август. Тогава принцът бил на 13 години.

Събитието, на което той и баща му Чарлз – тогава все още принц на Уелс, присъствали, бил благотворителен концерт, организиран в Южна Африка. На него "гвоздеят на програмата" била култовата женска група Spice Girls.

"Събитието представляваше първата ми публична проява след погребението. Интуитивно знаех, че любопитството на публиката относно моето състояние е огромно, а предчувствието ми бе потвърдено от откъслечни разговори между членовете на семейството ми, които случайно дочух", пише той. "Не исках да разочаровам хората, но също така исках те да ме оставят на мира. Спомням си как стъпих на червения килим, слагайки насилствена усмивка на лицето си, докато всъщност копнеех да лежа в леглото си в двореца Сейнт Джеймс".

Преди концерта Хари лично се срещнал с момичетата от популярната банда – първа към него, за да се ръкува с принца, се приближила Пош Спайс (Виктория Бекъм). Особена връзка почувствал с Джинджър Спайс (Гери Халиуел), най-вече заради цвета на косата ѝ, който се доближавал до този на неговата.

"Онова, което последва, не бе за вярване. Изглеждаше невъзможно, но все пак се случваше в действителност", продължава разказа си малкият син на Лейди Даяна, визирайки случилото се, след като двамата са застанили на местата си в залата. "Видях го със собствените си очи – татко си тактуваше весело с глава и потропваше с крак в ритъма на музиката, освен това си припяваше думите от песента, която звучеше: "Ако искаш бъдещето ми, забрави миналото ми. Ако искаш да бъдеш с мен, по-добре действай бързо."

View post on Instagram
 

Според разпространената версия, Чарлз си е мислел за Камила, докато припявал въпросните думи от песента.

Фактът, че в аудиокнигата, записана с гласа на Хари, той лично прочита тази част от хитовата песен Wannabe на Spice Girls, излязла през 1996 г., накара потребителите на TikTok да се запитат: "Това реално ли е?"

7-секундно видео, качено в мрежата от Месила Роял, показва въпросния откъс от мемоарите, докато в същото време звучи гласът на херцога, който го чете. Публикацията получи над 1,6 милиона гледания и повече от 102 000 харесвания.

"Той не може да цитира Spice Girls, просто няма как!", иронично написа един от потребителите под поста, а друг добави: "Разказът за тази случка е култов! Цялата глава, от която всъщност той е част, е чисто злато".

TikTok обаче не е единствената социална медийна платформа, където този фрагмент е споделен. Кореспондентът на 5 News Джулиан Друкър се обърна към Twitter във вторник, за да каже: "Цитирането на думите от Wannabe е един от забележителните моменти в "Резервен", които не са изтекли предварително."

Друг потребител на Twitter пък допълни: "Човек, няма начин принц Хари да е цитирал Spice Girls в книгата си."

За да популяризира своята автобиография, херцогът на Съсекс предприема всевъзможни медийни изяви - сред последните бяха три телевизионни интервюта в Америка, последното от които бе със Стивън Колбърт за предаването The Late Show.

Издателството Penguin Random House обяви, че творбата на принца се е превърнала в най-бързо продаваното издание на нехудожествена литература от началото на записите.

Управляващият директор Лари Финлей каза за Reuters: "Винаги сме знаели, че тази книга ще лети, но тя надхвърля дори най-смелите ни очаквания. Доколкото знаем, единствените екземпляри на дадено заглавие, от които са продадени повече бройки през първия си ден, са тези с участието на другия Хари - Потър", отбеляза той.

Четете още: Принц Хари отново атакува: Меган ридаеше неутешимо на пода заради Кейт