Автор
Антония Дамянова

Вторият човек, стъпил на Луната, се ожени на 93 години

Няма лъжа, няма измама! Легендарният космонавт от Аполо 11 - Бъз Олдрин, сключи брак на 93-годишна възраст, доказвайки, че за любовта граници няма.

Американският астронавт се врече във вярност на любимата си - д-р Анка Фаур, която е с 29 години по-млада от него и е вицепрезидент на организацията Buzz Aldrin Ventures. Двамата си казаха "Да" на скромна сватбена церемония в Лос Анджелис.

С щастливата новина се похвали самият Олдрин, който сподели емоциите си от събитието с последователите си в социалните мрежи с думите: "На 93-ия си рожден ден и деня, в който ще бъда почетен от Livin Legends of Aviation, съм горд да споделя, че с дългогодишната ми любов д-р Анка Фаур се оженихме. Врекохме се в свещен съюз на интимна церемония в Лос Анджелис и сме развълнувани като едни млади тийнейджъри".

Вестта за сватбата си вторият човек, стъпил на Луната, придружи към няколко запечатани мигове от романтичното тържество. На едни от тях двамата младоженци позират очарователно на селфи, а на други - са уловени от фотограф в сладък разговор помежду им. За специалния ден Фаур бе заложила на прозрачна булчинска рокля, обсипана със скъпоценни камъни, а Олдрин искреше от вълнение в класически черен смокинг със закачени върху него няколко значки.

Това е четвърти поред брак за астронавта. За първи път под венчилото Олдрин минава през 1954 г. с Джоан Арчър, която му ражда три деца – синовете Джеймс и Андрю и дъщеря Джанис. 20 години по-късно двамата се развеждат. Следва бракът на Олдрин с Бевърли Ван Зил през 1975 г. През 1985 г. Олдрин намира отново любовта в лицето на третата си съпруга Луис Дриг Кенън, с която остава женен 24 години, преди да се разведат през 2012 г.

Едуин "Бъз" Олдрин е вторият човек, стъпил на Луната след Нийл Армстронг по време на мисията на "Аполо 11" през 1969 г. Той е единственият жив астронавт от тримата, които правят историческото пътуване. Бъз е и последният жив член на "Аполо 11". Армстронг умира през 2012 г., а Колинс през 2021 г..

През юли 1969 г. Олдрин, Майкъл Колинс и Нийл Армстронг са смелчаците, които поемат отговорността да стъпяг на Луната като част от мисията "Аполо 11" на НАСА. Колинс – пилотът на командния модул на мисията – остава на кораба. Така Армстронг и Олдрин стават първите, които стъпват на повърхността на Луната.

Едуин "Бъз" Олдрин, Майкъл Колинс и Нийл Армстронг в Овалния кабинет на Белия дом във вашингтон, 20 юли 2009 г.

През 2021 г. Олдрин пусна част от вещите си на търг, с които е извършил легендарните мисии. Сред тях бяха якето, което Бъз носи по време на пътуването си до Луната, знаме, което взима със себе си на космическата разходка "Джемини 12" и е било изложено на вакуума на космоса, както и страници с контролен списък на лунната повърхност и полетен план.

На търга феновете се сдобиха и с неща, спечелени от Олдрин на Земята, включително статуетка от наградите на MTV и президентският му медал на свободата.

"Една истина, която открих тогава – когато вярваш, че всичко е възможно и си готов да работиш усилено, за да постигнеш целите си, можеш да постигнеш следващата "невъзможна" мечта", пише Олдрин в мемоарите си през 2016 г.

Четете още: 12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят