Автор
Ива Петрова

Отговорете си още сега: Този въпрос ще промени живота ви завинаги

Има един много важен въпрос, на който всеки човек трябва да си отговори. Като начало, за себе си (останалите ще го разберат сами).

"Кой е основният, най-важният човек в живота ти?" Задавам този въпрос на всеки нов клиент при първата консултация и за моя изненада получавам различни отговори", споделя психологът Олег Силченков.

Разбира се, много е готино, ако обичате майка си или съпруга си. Страхотно е, ако поставяте на първо място благосъстоянието на децата си. Но любовта е „даване“. Какво можете да дадете на близките си, ако сте например преуморени до оглупяване, болни или немощни? Ето какво - болка, страдание и мъка. И обратното, ако вие сте силни, здрави и щастливи, вашите близки ще получат от вас цял вагон с вашата положителна енергия, подкрепа, радост и други благини.

От това следва едно много просто заключение: Най-важният човек в живота ви сте си вие самите. Иначе казано – първо трябва да обичаш себе си.



А сега, внимание! Ето въпрос номер две - обичаш ли себе си?


Просто не бързайте с отговора, първо си спомнете как показвате тази любов към любимите си хора. „Скъпа, ядеш твърде много храна, съдържаща холестерол, внимавай с диетата“, „Скъпа, ако те болят зъбите, трябва да отидеш на лекар, а не само да си изплакваш устата със сода "...

Всички тези и други подобни фрази са заради нашата загриженост за здравето на близките. Щастливи сме да ги казваме на близките си, но по някаква причина смятаме грижата за себе си за незадължителна, незначителна, за излишна. А междувременно любовта ни към себе си се проявява тъкмо в грижата. Тук не говорим за скъпи спа процедури. Започнете с прости действия - опитайте се да забелязвате себе си във всеки един момент, да обръщате внимание на вашите конкретни нужди. Какво означава това?

Ако сте гладни - хапнете, без да чакате обедната почивка. Настинали сте - не се правете на герои - няма война навън, на работа ще се справят и без вас.

Накратко - на елементарно ниво, опитайте се да създадете удобни условия за себе си във всеки един момент. Като си задавате по-често въпроса „Какво искам в момента?“ и да си отговорите ще се научите да сте по-наясно със себе си.

Тук обаче има един подводен камък, особено за по-старото поколение, но и не само. Например, възпитавани сме, че първо трябва да мислим за другите, а след това за себе си. В противен случай околните ще ви сметнат за егоист. Каква ужасна дума! Но върнете ли се на втория абзац всичко ще си дойде на мястото, защото егоистът го е грижа само за себе си и плюе по всички останали, а разумният егоист – мисли първо за себе си, но после и за другите. И го прави с удоволствие, защото и за него така е добре.



Почувствахте ли разликата?

Вече знаете защо в самолета изрично предупреждават майките, че в случай на опасност първо трябва да си сложат кислородната маска и едва след това да се погрижат за децата си.

Автор Олег Силченков

Четете още: Мъжете просто бягат от тях: 5 типа жени, които никога не намират любовта