Автор
Теодор Муховски

4 ситуации, в които детето се срамува от родителите си

Почти на всеки родител му се е случвало поне веднъж собственото му дете внезапно се е засрамило от него. Дали това е било безпричинно, или не – предстои да разберем.

Важно е да се анализира защо децата понякога се срамуват от родителите си и струва ли си да се обиждаме от това. Руски психолог отговаря на всички тези въпроси.

Как се появява срамежливостта?

Обикновено срамежливостта се появява при тийнейджърите, когато детето, поради възрастта си, започне да критикува всичко в своя родител: възрастта му, начина, по който говори и се облича, чувството му за хумор и дори любовта му към сапунените сериали. В същия момент те мечтаят да имат коса като на съученика си и маратонки като на момчето от класа по рисуване.



Въпросът е, че по време на юношеството порастващото дете е в период на търсене на себе си, на своята идентичност, на това какъв човек мечтае и да стане. Докато преди детето се е ръководело от родителите си и се е опитвало да прилича на тях, сега то трябва да се дистанцира, за да опознае по-добре себе си и да разработи своя собствена стратегия на поведение.

Това, което родителите предлагат, постоянно се поставя под въпрос и се оспорва. Тийнейджърът е ориентиран към връстници или значими странични лица. Ето защо за тях е важно да слушат същата музика, която слушат приятелите им, да носят същите дрехи, да ходят на същите места, като по този начин се отделят от родителите си.

Защо едно дете се срамува от родителите си?

Възрастните понякога правят неща, които смятат за невинни и които могат да накарат детето да се изчерви. По-долу ще разгледаме 4 ситуации, в които детето може да се срамува от родителите си:

Родителите са прекалено грижовни

На един тийнейджър може да не му харесва да го наричат с нежни думи, да го целуват за довиждане и да носи смешна шапка, направена от баба. Разбира се, родителите правят това от любов към детето, но несъзнателно създават повод за подигравки в групата на връстниците им.



Мама или татко се държат различно от останалите родители

Това може да включва начина, по който говорят, обличането, чувството за хумор или дори акцента им. Ако родителите на приятелите ви изглеждат и се държат по различен начин, много е вероятно тийнейджърът да ги приеме за модел за подражание.

Опити да решават проблемите на детето, когато не са били помолени за това

Обичайно е родителите да искат да защитят детето си, да се застъпят за него и да разрешават конфликти. За тийнейджъра обаче е важно възрастните да уважават собствените му решения, колкото и необмислени да са те. Затова попитайте детето си дали иска да се намесите, преди да го направите.



Възраст и социално положение на родителите

Съществуват фактори, които могат да накарат децата да се срамуват от родителите си, но които те не могат да променят. Понякога децата се срамуват от възрастта, националността или финансовото състояние на родителите си. В този случай е важно да се разбере, че смущението на детето не се дължи на липса на любов или уважение към родителя.

Какво трябва да направят родителите

На първо място, трябва да се признае правото на тийнейджъра да се чувства неудобно заради поведението на родителите си. Със сигурност и самите родители често са се смущавали от поведението на детето си на публично място.
Въпреки това родителите винаги могат да помогнат на детето си да се справи с това чувство.
Първо, важно е да поговорите с вашия тийнейджър и да разберете как трябва да се държи на "своята територия" - в стаята си, сред приятелите си, в училище или в клуба. Второ, опитайте се да разкажете за образ на родител, който той или тя харесва. Това може да е някой познат на семейството или дори герой от любим филм. Не се страхувайте да попитате честно в какви ситуации поведението ви кара детето да се чувства неудобно.

Важно е родителите да запомнят, че детето им не се смущава, защото е станало по-малко привързано към мама и татко. Напротив, в противен случай то би било абсолютно безразлично към това как точно изглеждат и се държат родителите му. Най-важното е да бъдете търпеливи и да помогнете на тийнейджъра да се справи с трудния период, като му дадете право да изпитва различни емоции, включително срам.

Четете още: Един бъдещ татко и лекар за това какво трябва да се промени, за да се раждат повече деца в България