Автор
Теодор Муховски

Защо НЕ трябва да носите бански в сауната

Всички сме ходили на сауна и със сигурност влизаме вътре с бански. Само че експертите единодушно съветват да не се прилага тази практика. Оказва се, че тя може да бъде фатална за здравето ни и със сигурност ще разруши благоприятния ефект от сеанса.

Сауната е място, където трябва да се чувстваме спокойни и отпуснати - особено след някакво физическо натоварване, масаж или друг вид релаксация.
Много често се говори за неподходящо поведение, наблюдавано при ползвателите на сауната, които не само нарушават тишината в зоната за релакс, но и се занимават с други неправилни практики.
Влизането в сауната по бански костюм е доста често срещано явление - особено в нашата страна. А подобно поведение е не само нехигиенично, но дори може да навреди на здравето ни.



Ето как високите температури влияят на банските

Банските костюми са изработени от изкуствени материали и са предназначени за плуване и къпане в различни водни басейни.
Когато са подложени на прекалено високи температури в сауната, водата и потта от материалите започват да се изпаряват. Ако посетителят на сауната използва басейна преди това, всички ползватели ще трябва да вдишват не само неговите замърсители, но и хлора от водата.
Освен това високата температура може да накара изкуствената материя да предизвика болезнено дразнене и дори изгаряния. При посещение на сауна в бански костюм тъканта блокира отделянето на токсини - с други думи, тя противодейства на това, към което основно е насочена сесията.



Обичайно е да се скача в басейна или джакузито както преди, така и след използването на сауната. Освен че трябва да вдишват изпарения от хлор и замърсители на кожата едновременно в помещение с високи температури, хората допълнително влизат в контакт с тях, докато се къпят.
Токсините, които се отделят в сауната, проникват в материала, полепнал по кожата, и след това попадат във водата. Вероятно няма нужда да убеждавате никого, че това е много нехигиенично.



Какво да носите в сауната? Алтернативи на бански костюми

Въпреки че според препоръките най-здравословно е да влизате в сауните голи, много хора не желаят да го правят. Ако харесвате тази форма на релаксация, но не искате да влизате в сауната без дрехи, има няколко алтернативи и начини да прикриете тялото си.
Можете например да се сдобиете със специална кърпа за сауна. Тя е изработена от специален памук, който е напълно безопасен. Това могат да бъдат например сутиен и пола или комплект за предпочитане от две кърпи - едната за покриване на тялото, а другата за поставяне на седалката.

Една обикновена памучна кърпа също ще свърши работа в сауната - важно е материалът да е "дишащ". Въпреки това не увивайте кърпата около себе си твърде плътно, тъй като тя ще блокира притока на въздух към кожата и ще спре отделянето на потта.