Автор
Теодор Муховски

Тези съвети могат да спасят живота ви при земетресение

След опустошителните земетресения в Турция и Сирия много хора започнаха да се страхуват за живота си. Когато се случи такова бедствие, най-важното е да реагираме правилно, да не допускаме грешки и да направим всичко възможно, за да съхраним нашия и живота на останалите около нас.

Какво трябва да направим, ако се случи земетресение и ние се намираме в сграда, къща или блок?
Най-важното нещо по време на самото земетресение е да се движите възможно най-малко и внимателно - повечето наранявания при земетресение са причинени от движение, падане и навяхвания, фрактури и наранявания на главата.

Ако не можете да напуснете сградата в рамките на 10 секунди, трябва да изчакате, докато трусът премине.
Първо защитете главата и врата си с голяма книга, възглавница или с ръце. Експертите препоръчват да останете на закрито, докато земетресението спре, и да се уверите, че е безопасно да излезете извън сградата.
Важно е да стоите далеч от стъкла, висящи предмети, библиотеки, шкафове с чинии или големи врати, осветителни тела или други тежки мебели, които могат да паднат върху вас, докато сте вътре. В този случай кухнята е най-неподходящото място в дома ви.

По време на земетресение експертите препоръчват да се използва тактиката "падни - скрий се - дръж се".

Облегнете се на четири крака, преди трусът да ви е повалил. Тази позиция ви предпазва от падане, но ви позволява да се движите, ако е необходимо.
Покрийте главата и врата си (и цялото си тяло, ако е възможно) под стабилна маса или бюро. Ако наблизо няма надеждни такива, застанете до вътрешна стена или мебел, която няма да падне върху вас, и покрийте главата и врата си с ръце. Задръжте, докато земетресението спре.

Не заставайте под вратата. Вратите не ви предпазват от най-вероятния източник на нараняване - падащи или летящи предмети. Особено важно е, ако се намирате в обществена или претъпкана сграда, да не се паникьосвате и да не бягате към вратата. Опасността други хора да решат същото и да се наранят взаимно е голяма.
Отдалечете се от прозорците и външните стени. Изчакайте, докато земетресението спре.

Това, което трябва да направите след първия трус, е да изключите електричеството, газта и водата. За да напуснете сградата, след като трусът спре, използвайте стълбите, не използвайте асансьора.
В случай на вторични трусове са възможни прекъсвания на електрозахранването или други повреди, които могат да ви изложат на риск. Имайте предвид, че детекторите за дим и пожарогасителите в сградите често се задействат по време на земетресение, дори и да няма пожар.
Ако усетите мирис на газ, напуснете къщата и се отдалечете възможно най-далеч.

По време на земетресение, ако сте навън, стойте възможно най-далеч от сгради, електропроводи, дървета и улични лампи.
Ако шофирате, отбийте на свободно и безопасно място и спрете. Ако е възможно, избягвайте мостове, надлези и електропроводи. Преместете автомобила си близо до бордюра, далеч от стълбове, въздушни проводници, подлези и естакади.

Останете в автомобила си и задействайте ръчната спирачка. Ако трусът ви засегне в обществения транспорт, експертите съветват да изчакате в превозното средство и в никакъв случай да не изпадате в паника и да не тичате към вратата заедно с другите пътници.

Отдалечете се от сгради, инженерни мрежи, дупки и тръбопроводи за гориво и газ.

Най-голямата опасност от падащи отломки е точно пред вратите и в близост до външните стени на сградите. Най-опасната зона е около външните стени на сградата.
Прозорците, фасадите и архитектурните детайли често са първите части на сградата, които се срутват.

Стойте далеч от тази опасна зона. Излезте на открито пространство, далеч от дървета, телефонни стълбове и сгради. След като се окажете на открито пространство, приклекнете и останете там, докато земетресението спре.
Най-важното е да не изпадате в паника, а след първия трус да не се мотаете, а бързо да се организирате и да напуснете сградата, преди да са последвали вторичните.



Четете още: Една невероятна история: По време на земетресението в Турция мъж хвърлил бременната си съпруга през терасата и я спасил