Автор
Теодор Муховски

Харви Уайнстийн с нова присъда, ще гледа „Оскарите“ от затвора

Холивудският титан Харви Уайнстийн беше осъден на нови 16 години затвор за изнасилване и сексуално посегателство, след като помоли съдията за "милост" и настоя, че е станал жертва на "подставени лица".

Той заклейми обвинителката си като експерт в симулирането и плаченето.

70-годишният актьор, който в момента излежава 23 годишна присъда, датираща от 2020 г. за изнасилване на начинаеща актриса и сексуално насилие над асистент в телевизионна и филмова продукция, получи в четвъртък (23 февруари) в съда в Лос Анджелис наказанието, която беше определена като доживотна присъда предвид възрастта и крехкото му здраве.



След съдебен процес през декември съдът го призна за виновен по трите обвинения - изнасилване, принудителен орален секс и сексуално проникване с чужд предмет, извършено в хотел в Лос Анджелис през 2013 г.

Всички обвинения се отнасяха до една единствена жертва - европейски модел и актриса, която по време на изслушванията свидетелстваше анонимно под името "Jane Doe One".

Непознатата заяви, че е била нападната, след като Уайнстийн се появил без покана в хотелската ѝ стая по време на филмов фестивал в Лос Анджелис.

Според "Ню Йорк Таймс" съдебните заседатели не са взели решение по два пункта, свързани с обвиненията, отправени от Дженифър Сийбъл Нюсъм, режисьор на документални филми и съпруга на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм.



Изданието също така посочва, че те не са могли да постигнат съгласие по едно обвинение, свързано с твърденията на модела и сценарист Лорън Йънг.

В изявлението си неизвестната обвинителка заяви:
"В онази нощ през 2013 г. Харви Уайнстийн завинаги унищожи част от мен и никога няма да си го върна."

Докато молеше съдия Лиза Ленч за милост в четвъртък, Уайнстийн ѝ каза, че не заслужава да прекара остатъка от живота си в затвора и настоя, че обвиненията срещу него са постановка.

Уайнстийн пледира невинен пред препълнената зала на съда, след като беше докаран за произнасяне на присъдата в сива униформа на затворническата служба на окръг Лос Анджелис.

"Никога не съм изнасилвал неизвестната. Не познавам тази жена и тя не ме познава.

"Това е измислена история. С цялото ми уважение, неизвестната е просто една актриса, която може да се разплаче по всяко време дори и без повод. Моля, не ме осъждайте на доживотен затвор, не го заслужавам. Моля ви за милост".



Представител на бащата на пет деца Уайнстийн, чиято 46-годишна съпруга, модната дизайнерка Джорджина Чапман, го напусна през 2017 г., преди разводът им да бъде финализиран през 2021 г., заяви, че присъдата е "жестока" предвид възрастта му и влошаващото се физическо състояние.

Адвокатът му Алън Джаксън каза на съдебните заседатели: "Истината е неизменна. Тя не е чувство. Тя не е каприз. Тя не е хаштаг."
Произнасянето на присъдата на 23.02.2023 беше отложено от 9 януари същата година, за да се даде възможност на адвокатите на Уайнстийн да внесат молба за възобновяване на процеса, която беше отхвърлена от съдия Ленч.



Четете още: Фен на Шакира не пусна Жерар Пике и новата му приятелка в ресторанта си (Видео)