Автор
Весела Георгиева

Дойде Баба Марта и замириса на море. Колко ще ни струва почивката тази година?

Все по-често в главите ни звучи крясъкът на чайките, а сайтовете са пълни с оферти. В групите във фейсбук цари активно ценообразуване и предлагане. И да ви призная - вече почти всичко е ангажирано за юли и август.

Може да сме бедни, но почивката е като закон божи за българина. Отдихът на море е като светая светих - дори инфлацията и природните катаклизми не могат да й повлияят. Донякъде това е хубаво, защото човешкото тяло има нужда да си почине от ежедневния стрес и да се пренесе поне за малко в света на морето, студената бира и цацата. Мда, цаца, ама риба.

Затова ние направихме един бърз преглед на офертите и сме готови да обобщим - тази година морето излиза средно към 2000 лева за тричленно семейство. У нас цените са малко по-солени, отколкото в Турция, например.

Ако в Албания можете да получите 7-дневна почивка със закуска и вечеря за трима, плюс транспорт - за 1700 лева, у нас - ако сте на хотел, ще трябва да се бръкнете малко повече. Цените започват от 100 лева на вечер за нощувка на човек - за двата най-търсени летни месеци. Т.е. почивката ще ви излезе повече от 2000 лева - без транспорта.

В Турция при ранно запазване за тричленно семейство, ол-инклузив и със самолет цената е около 3000 лева - 7 дни.

През юни и септември, и у нас, и в чужбина, логично, е по-евтино, но тогава семействата с деца не могат да пътуват, защото се подготвят за училище.

По-различно стоят нещата, ако решите да отдъхвате не в три или 4-звезден хотел, а на квартира.

У нас може да се намери апартамент за 3-4 човека на цена от 80-100 лева на вечер - в сезона. Така за 10 дни ще платите около 1000 лева. Отделно трябва да си приготвите джобни за храна и дребни развлечения които със сигурност няма да са евтини. Миналата година въртележките, блъскащите се колички и всички останали детски екстри вървяха по 5-6 лева на атракция.

В Гърция има доста изгодни предложения за усамотени вилички, на самия бряг на морето - за по-големи компании. Но ще трябва да решите въпроса с транспорта.

Разбира се, ако сте хвърлили око на Италия, или Испания, цените растат. По-приемливи са офертите за Малта.

Така че ако имате намерение да почивате тази година на място, различно от вилата или парка, трябва веднага да се огледате и да си капарирате нещо. Колкото повече приближава лятото, толкова повече ще растат и цените.