Кои са страните, в които е опасно да ходим – особено ние, жените?

Индия

Сълзливите индийски мелодрами, в които няма дори намек за еротика, дълго време ни оставяха с лъжлива идеалистична представа за нравите и обичаите в тази страна. Слонове, красиви жени с традиционни накити, благородни мъже, приличащи на Раджа Капур като млад, йоги и мъдри брахмани – това ни идва на ум, когато си мислим за Индия – макар и да поназнайваме нещичко за Кама сутра. Но съвременната Индия няма много общо с тази романтична представа. Затова младите туристки, посетили тази страна, трябва меко казано да се плашат и от сянката си там. Според полицейската статистика в индийските градове на всеки 20 минути става изнасилване. Страната е пълна с тълпи незадоволени мъже, които явно не са почитатели на платоничната любов. Индийското правителство плахо се оправдава, че в Индия мъжете са повече от жените и дамите просто не стигат за всички. Техническият прогрес изиграл на индийците лоша шега – прегледите с ехограф довели до рекордно увеличаване на броя на абортите. По стара традиция се смята, че раждането на дъщеря носи само загуби, а синът е опора, бъдещ стопанин на дома и продължител на рода.

Освен от евентуално изнасилване, туристките са заплашени и от други опасности. Например след къпане в свещената река Ганг могат да се върнат у дома с цял „букет“ екзотични болести. И си вземете успокоителни в джоба, преди да посетите някой храм – разходките сред пълчища огромни плъхове не са най-приятното нещо на света.

Мексико

Няма спор, че Мексико е интересна страна със самобитна култура и прекрасна природа. А местните момчета с шапки сомбреро танцуват толкова страстно, че сърцата на туристките започват да бият в такт с музиката. Но не вярвайте на очите си и бъдете бдителни. Страната е печално известна с постоянните отвличания на хора – похитителите го правят за откуп. Така че не се знае какво си е наумил веселият танцьор, който ви хвърля страстни погледи.

Момичетата, отиващи на екскурзия в Мексико, се подлагат и на други опасности. Едно от най-рискованите места е метрото, смятащо се за „мравуняк“ на всевъзможните престъпници. Желателно е винаги да се качвате в първите два вагона, където не се допускат мъже. Портмонетата, златото и бижутата действат на местните крадци като червен плащ на испански бик. По-добре си съхранявайте ценностите в сейф и носете със себе си в брой само необходимата за деня сума. И не си и помисляйте да излизате вечер по къса пола, особено в бедните квартали! Местните мърляви мачо-мъжкари буквално си губят ума, виждайки европейка с бяла кожа. Избирайки евтин хотел в краен квартал, може да станете жертва на обир.

Пазете се и от мексиканските храни, приготвени на улицата. Често зле изпеченото месо или риба става причина за сериозни заболявания. Пийте само бутилирана вода, закупена в скъп магазин. И не проявявайте излишно любопитство, за да не предизвикате подозрение у мексиканците – именно през тази страна върви трафикът на забранени вещества към САЩ.

Освен това в Мексико има цели пълчища комари безмилостно слънце, от чиито лъчи няма да ви спаси никой защитен крем. А морските течения са толкова коварни, че могат да отнесат твърде смелите плувкини в открития океан.

Бразилия

Бразилия, която наскоро зорлем посрещна като домакин Олимпийските игри, далеч не е рай за туристите. При това повечето неприятности се случват на жените. Въпреки засилените полицейски патрули представителките на слабия пол по-често са ставали жертви на обир. Пак добре, ако са се лишили само от чантите и бижутата си.

Според плашещата статистика в страната на веселия карнавал ежегодно биват убити до 40 хиляди души. Изнасилването на чуждестранна туристка тук е обичайно явление – местната полиция просто свива безсилно ремене. Защото в многолюдните бедняшки „фавели“, които буквално гъмжат от избягали престъпници, не смеят да влязат дори армейски подразделения с танкове.

Ако навремето сте прочели „Книга за джунглата“ и още си мечтаете да видите с очите си тези природни чудеса, не рискувайте да навлизате в долините на Амазонка без опитни водачи. Желанието да се насладите на екзотичната джунгла и да послушате как се плискат във водата пираните не бива да ви създават илюзия за безопасност. На всяка крачка ще ви заплашват отровни влечуги и паяци, носещи сигурна смърт.

Впрочем, прехвалените бразилски плажове изобщо не са подходящи за къпане и плуване. Огромните вълни, идващи от Атлантическия океан, могат да завлекат невнимателните плувкини в морските дълбини. А и самият горещ и влажен тропически климат може да бъде сериозен проблем – туристите в Бразилия често получават слънчев или топлинен удар.

И за финал – мечтата ви да посетите прочутия бразилски карнавал може да ви превърне в жертва на милионите джебчии, които са се смесили с тълпата. Те ще се възползват от еуфорията на шумния празник и могат да ви оберат до шушка. Освен това, постарайте се да приемате с насилена усмивка страстните намеци на бразилските мъже. Невнимателният груб отговор не обещава нищо добро на туристките…

Колумбия

Екскурзията в Колумбия е удоволствие само за дами със силен дух, които си умират за малко адреналин. Неспокойната страна с партизани, криещи се в непроходимите гори, с постоянни престрелки в големите градове, все така събужда силен интерес у туристите - и за наше учудване и у туристките. Но жените е добре да знаят, че в Колумбия съществува и се развива сексуалното робство. Не забравяйте за това, дори когато се наслаждавате на красотите на карибското крайбрежие. Впрочем, местната полиция спазва странното правило да разследва особено нехайно сексуалните нарушения срещу чуждестранни туристки. И някои колумбийски мъже се възползват от това.

За безопасно място за разходки се смята северната част на Колумбия. Тук са най-богатите райони на страната, които се охраняват усилено от полицията. Но на юг е по-добре да не ходите – бедните квартали гъмжат от престъпни банди. В Колумбия също така често се отвличат деца. Тъжно, но тези престъпления почти никога не биват разкрити.

ЮАР

ЮАР е страната на диамантите, които привличат като магнит туристки от цял свят. Някои момичета искрено вярват, че скъпоценните камъни се търкалят тук на всеки прашен път. Отиват в ЮАР, изпълнени с надежда и с розови илюзии. Тази екзотична страна наистина се отличава с красива природа, но доброто впечатление бива помрачено от местните жители, заемащи едно от първите места в света по заболяване от СПИН и туберкулоза. Общуването с тях далеч не е безопасно занимание. И въпреки скритите под земята диамантени находища страната е много бедна. А дивата природа, която през последните години изгуби огромна част от дивите си обитатели, понякога сервира неприятни изненади на непредпазливите туристи. Например през 2015 г. в прочутия Лъвски парк лъв е скочил в отворения автомобил на една любопитна жена и я е разкъсал. Туристката не е спазила дори елементарните мерки за сигурност, за което е платила с живота си. Малко по-късно огромен слон се нахвърлил на друга туристка и й нанесъл сериозни наранявания. В този случай е виновна управата на парка, която не приспала навреме агресивното животно, проявявало изблици на непредизвикан гняв и преди.

Австралия


Австралия е като един огромен природен резерват, който може да ни зарадва с куп нови впечатления. Но в тази страна се отбиват само най-смелите туристки – защото в тази страна почивката е като разходка по минирано поле. Всяка една погрешна стъпка, прекомерното любопитство или всеки миг невнимание могат да доведат до големи неприятности. Да започнем от това, че плуването в топлата и прозрачна океанска вода трябва да става максимално предпазливо. Морските пчели, малките медузи и синьопръстенните октоподи са заредени със смъртоносна отрова. А и близките срещи с бялата акула едва ли ще ви изненадат приятно.

На сушата пък лазят доста небезобидни паяци. Особено опасни са стоножките – ухапването им без своевременна лекарска помощ може да бъде смъртоносно за човека. Туристките трябва да се пазят също така от змиите, които в Австралия са ужасно много. Нека отбележим и милите крокодили, които се крият в тревата и ви следят с гладен поглед. И в никакъв случай не посягайте да погалите кенгуру – това сладко торбесто животинче може да ви набие не по-зле от професионален боксьор.

И след като вече сте преживели ужасите на Австралия и се радвате, че сте оцелели, не бързайте да се отпускате. Често в самолетите, напускащи тази живописна земя, се промъкват змии, които се крият между седалките…

Венецуела

Венецуела е известна с красивите си жени и страстните си мъже, които според статистиката са най-големите потребители на виагра – както и с всеобщата любов на населението към пластичната хирургия. Страната се слави с девствените си плажове и невероятно красивата си природа. Туристките, вдъхновени от тези прелести, наивно вярват, че ги очаква незабравима прекрасна почивка.

Местните престъпници са на друго мнение. Те отдавна вече имат навика да държат под прицел чужденките и нагло да обират жени. Безсмислено е да се оплачете в полицията – представителите на изпълнителната власт си мълчат и предпочитат да си стоят на топло в кабинетите си. Колкото и да е странно това, престъпността процъфтява в венецуелската столица Каракас, в други градове и региони е по-безопасно. В провинцията обаче е рисковано да пиете вода от чешмата или да хапнете плод в местно заведение, защото можете да си лепнете някоя мистериозна болест.

Турция

Турция вече не е онзи оазис, на който навремето се радваха много туристки. Обезпокоителните събития в страната са се отразили на обстановката. Но си остават и предишните основни причини, поради които чужденките трябва да се опасяват за здравето си, парите си и вещите си. Турските мъже са все така досадни и се лепят по туристките като мухи. Но ако повярвате на възторжените комплименти и влюбения поглед, рискувате да се лишите от всичките си средства. И това пак е за предпочитане пред съдбата на много млади и наивни момичета, попаднали в лапите на многобройните турски сутеньори.

Турция е печално известна и с почти ежедневните тежки пътни произшествия. Понякога е по-добре да се поразходите пеша и да подминете автобуса, чийто самонадеян шофьор ще кара като на Формула 1. Сред туристите в Турция не са редки и хранителните отравяния. Хранете се в по-скъпи ресторанти, за да избегнете повръщането и диарията.

Китай

Китайците се грижат майчински за чуждестранните туристки. Загрижеността на полицията и дружелюбието на местните могат само да ни накарат да се отпуснем. И в Китай за наша огромна радост няма незадоволени индийци и въоръжени венецуелци – законът е строг, всеки нарушител веднага попада зад решетките.

Но има други опасности. Например хапвайки местни морски дарове, можете да се заразите с гуанджоуски паразит, което понякога става причина за смърт. Впрочем личинки на опасния червей можете да хванете и от реките. Така че не си насилвайте късмета и не си поръчвайте екзотични ястия в ресторантите.

Интересно е, че внимателните и учтиви китайци винаги завишават цените за туристическите услуги. При това дори не се опитват да скрият подобни машинации. Според местните тази измама е задължителен елемент на туристическата индустрия.

Филипините

Филипините са страна на приказните острови, обещаващи неземна наслада на туристките. Но дори и местните жители говорят със страх за Тави-Тави. Именно на този остров престъпността се вихри на пълна мощност, работят напълно легално цели банди крадци и наркотрафиканти. Ако си наврете любопитното носле там, рискувате да останете без пари, без бижута и със страхова невроза, мечтаейки да се махнете по-скоро от тази страна.

На Филипините има и друга криминална традиция – много жестока и кръвожадна. Често на туристките в заведенията им добавят в напитката определени вещества. Жената за известно време губи съзнание, а когато се събуди, открива, че е била обрана. Имало е и случаи, когато на жертвите оперативно са им взели органи.

Не по-малко опасни са и океанските урагани, които връхлитат островите със завидно постоянство и предизвикват огромни вълни, помитащи всичко на пътя си.

Четете още: Когато бръсначът среже най-милото ти: Съдба за 200 милиона жени по света