За ползите от червеното вино е писано неведнъж. Доказани са неговите благотворни действия както върху сърцето, така и върху храносмилателната система. За да извлекат максимална полза от него обаче, любителите му е добре да пият различни сортове, съобщи в. "Дейли мейл".
Д-р Тим Спектър, професор по генетична епидемиология от Кингс колидж, Лондон, обяснява пред изданието, че различните сортове червено вино съдържат разнообразни фитохимикали.
Твърдението му се базира на проучване, ръководено от самия него през 2019 г., в което участват доброволци от Великобритания, САЩ и Белгия. Резултатите от него сочат, че хората, които пият разнообразно червено вино, имат по-богат и по-здрав микробиом.
Експертът горещо препоръчва червеното вино и на хората, които имат проблеми със съня. За целта обаче то не бива да се консумира късно след вечеря.
"Разнообразието е важно. Ако направите аналогия с храната, различните видове грозде означават, че ще подпомагате различни чревни микроби и ще заздравите храносмилателната си система. Затова не се придържайте само към едно вино. Разгледайте, опитайте стотиците, дори хиляди сортове, които обикновено не пием... Всяко от тях може да помогне да подхраните наистина полезни чревни микроби и да подобри здравето Ви", обяснява проф. Спектър.
Червеното вино съдържа полифеноли, които са полезни за храносимлателната система и могат да намалят възпаленията, характерни за по-възрастните. Това обаче не важи за бялото вино, уточнява ученият.
Четете още: Момичета, пийте си червеното вино редовно!