Автор
Веселина Петрова

Скинимализъм - малкият, но силен подход към грижата за кожата

Скинимализъм е термин, който ни връхлетя в края на миналата година и продължава да набира популярност през тази. Не е просто мода или течение - скинималзъм е философия в грижата за кожата. Идея и мисия, подкрепена от дерматолози, експерти и потребители в целия свят.

Означава, че по-малкото всъщност е повече, що се отнася до козметика и рутина. Да купуваме по-малко, да ползваме по-малко и да постигаме повече. Казано накратко - скинималзъм е новото разбиране за стремеж и постигане на здрава, млада и красива кожа. Да се съсредоточим върху здравето на кожата, вместо да прикриваме несъвършенства с тонове грим или Инстаграм филтри. Скинимализъм се фокусира върху простите стъпки в това как да постигнем правилната рутина. Но как може да използваме принципите на тази философия и как да следваме скинимализъм ефективно? Отговор на този и други важни въпроси ни дава д-р Илиана Георгиева.

Количеството или качеството е по-важно, когато става въпрос за козметика и грижа за кожата? Отживелица ли са шкафовете пълни със стъклени шишенца? Определено, да. Днес залагаме на съставките, които работят и на малкото, но по-ефективни продукти. Има няколко важни стъпки в грижата за кожата, които всички трябва да се спазват, а именно: почистване, активна грижа, хидратация, протекция. Правилният измивен продукт трябва да е съобразен с типа на кожата ни: суха, мазна, комбинирана или чувствителна.

Така, например, мазната кожа, склонна към образуване на черни точки, се нуждае от нежен, ексфолиращ измивен гел, съдържащ алфа или бета хидрокси киселини, които биха спомогнали за по-бързото премахване на мъртвите клетки от повърхността й, както и за намаляване на омазняването и на дразнещото лъщене.

Тонер със салицилова киселина е точното попадение, когато говорим за активен продукт за мазна и акнеична кожа, тъй като намалява образуването на комедони. Хидратиращият продукт е другата задължителна стъпка, следвана от слънцезащитния крем, който нанасяме през всички слънчеви месеци.

Скинимализмът далеч не се ограничава в рамките на базовата рутина. Напротив - налага разбирането, че здравата кожа изисква точна експертиза. Много хора не осъзнават, че някои продукти, несъобразени с нуждата на кожата им, могат да им навредят. Един неподходящ продукт, с който сме решили да експериментираме вкъщи, може да доведе до запушени пори, мазна кожа или точно обратното - прекаленото ексфолиране и употребата на някои видове киселини вкъщи, може да направи кожата ни суха, дехидратирана и лющеща се.

През последната година пациентите все повече разчитат на точната диагностика на експертите, на професионалните съвети, на различните процедури и най-вече на холистичния подход в грижата за лицето. Защото то не е едно петно, бръчка или няколко черни точки. Грижата за лицето изисква подход, съобразен с индивидуалните нужди.

Скинимализмът отрича процедурите, които водят до бърз, но краткотраен ефект или т.нар “quick fix treatments”. Напротив, все по-често чуваме за индивидуална годишна програма в грижата за кожата. План, разработен от дерматолог, съобразен с това как искаме да изглеждаме, с възрастта и с нуждите ни.

А най-добрата грижа все още е превенцията. Превенция на кожните заболявания, превенция на остаряването, превенция на щетите от слънцето. Кои са нещата, които трябва да избягваме, за да можем да си позволяваме по-често да излизаме без грим? И важи ли клишето, че здравословният лайфстайл е тайната за красива кожа. Определено, да. Кожата е огледало, отражение на здравословното състояние на тялото ни, а няколко фактора са особено важни за свежия вид на лицето.

Сънят със сигурност е едно от тях. 9 часа за тийнейджърите и поне 7-8 часа за възрастните са достатъчни, за да могат да се задействат регенераторните способности на организма ни. Изобщо нашумялата тенденцията за еко-френдли лайфстайл направи така, че да се говори повече за вредните навици, които дават отражение върху кожата.

Не е тайна, че българите са едни от най-страстните пушачи в Европа. Близо 30% от хората у нас признават, че пушат. Не малък е и процентът на работещите в задимени пространства. Изобщо с нарастването на всички вредни фактори като мръсен въздух, вредно въздействие на слънчевите лъчи и изобщо всичко онова, което причинява фотостареене, уморен вид и бръчки, все повече започва да се говори за модерни алтернативи, които да намалят оксидативния стрес, на който е изложена кожата ни.

Така, например, новите алтернативни продукти, които нагряват тютюна без да причиняват горене и без да отделят токсините, които цигареният дим съдържа, са налични за пълнолетните потребители, които не искат да се откажат от вредния навик. Все по-търсени са и брандовете медицинска козметика, които предлагат фотозащита, която предпазва не само от вредните UV-A/B лъчи, но и от HEV светлината и IR-A- лъчите.

Зад цялата идея на скинимализма стоят бързо развиващата се сфера на дерматологията, естетиката и козметологията, както и огромната сила на социалните мрежи, които карат потребителите да се стремят да бъдат по-информирани, да инвестират в кожата си, да търсят макар и по-бавен, но продължителен ефект и най-вече да следват философията, че грижата за кожата започва отвътре навън. Защото наистина, понякога, по-малко означава повече.

Д-р Илиана Георгиева е лекар по дерматология и има опит в областта на клиничната и естетичната дерматология, като професионалните й интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно базирани устройства, също от Италия; поставяне на дермални филъри и ботокс. Член е на Български лекарски съюз и член на Европейска Асоциация по дерматология и венерология - EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести. Висшето си образование завършва в Медицински Университет- София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ “Александровска”, след което продължава своето професионално израстване в Клиника по дерматология и венерология към Военномедицинска академия-София. Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултет Обществено Здраве- МУ-София.