Автор
Люблена Папазова

Филип Буков: Лекувам се с мусаката на баба

Филип Буков е роден на 15 декември 1993 година в София. Завършва НГДЕК „Кирил Философ”, а през 2016 година е приет в НАТФИЗ в последния клас на Стефан Данаилов. Става национално известен със сериала „Откраднат живот” и затвърждава популярността си с „Татковци”. Този февруари стана част от племето „Известни” в „Сървайвър”, но напусна предаването след като заради глада се отключи проблем със сърцето. Тази година предстои да го гледаме в „Аферата Пикасо”.

-Превърнахте се в безспорен любимец и на публиката, и на участниците в „Сървайвър”. Съпричастността и любовта утешават ли Ви след ранното напускане или продължавате да се ядосвате на себе си?
-Утешават ме, разбира се, пък и аз започнах да приемам с времето фактът, че съм извън играта. Доста ми е гадно, но знам, че времето лекува и все по-малко мисля върху този проблем.

-Кой беше най-притеснен след влизането Ви в болницата в Доминикана: Вашата приятелка, майка Ви или продуцентът на предаването?
-Не съм имал контакт с външния свят и съответно не съм ги чувал, така че не мога да отговоря на този въпрос. Близките ми разбраха веднага за здравословния ми проблем, но аз нямах контакт с тях. Публикациите в социалните ми мрежи са правени от администратор, защото аз нямах телефон, преди да се върна в България. От продукцията реагираха адекватно, изпратиха ме в болница, винаги имаше човек с мен, погрижиха се, за да съм добре, но с продуцентите не съм говорил.

-А как изглежда болница в Доминикана? Разкажете ни и за впечатленията си от острова, макар и бегли..
-Българското здравеопазване е на страхотно ниво. И ще кажа на българите, които все се оплакват от лекарите или грижите им-хора, недейте. И оценете не само медицината ни, но и самата България-четири сезона, море, планина, всички на една ръка разстояние. След като излязох от играта имах един ден да се разходя в Доминикана и, честно ви казвам, не знам какво толкова й харесват и защо е сред предпочитаните туристически дестинации. В скъпите затворени туристически комплекси е спретнато и изчистено, но като напуснеш рамките на курорта, в който си отседнал, се сблъскваш с голяма мръсотия. Не е и евтино. Предпочитам страни като Испания и Португалия за моята почивка.

-Бяхте в отбора на известните, където всеки малко или много е име. По-трудно ли се работи с хора с биография или лично за Вас това е без значение?
-Бях решил, влизайки в предаването, да се абстрахирам от това кой какъв е и да съдя за хората около мен само по постъпките им, били те добри или лоши. Не съм имал никакъв проблем със съотборниците си. Всеки от тях се държеше нормално, пък и ние нямаме друг избор. Просто сме в една особена среда, в която няма значение какъв си навън. Живеем в нищета и всеки трябва да бъде полезен. Никой не е парадирал с професионалното си развитие, така че не имало проблем между нас.

-Имаше ли някой, който не ви познава от екрана?
-Не, но ние още в самото начало, при запознаването си, се представихме един на друг и всеки обясни с какво се занимава. Всички сме големи, зрели хора и не очакваме другият да ни знае.

-Зрителите недоволстваха от ВИП отбора. Имат ли място известните в една игра като „Сървайвър”?
-Да има отбор с ВИП участници в „Сървайвър” е практика отдавна и ние не сме измислили топлата вода. Българският зрител просто по-трудно приема нововъведенията, защото досега в родния „Сървайвър” не е имало ВИП отбор. Трябва обаче да уточня, че участието на известни е практика в световен мащаб.

-Сред участниците са Благой Георгиев и Георги Валентинов, които имаха сложни отношения заради Златка Райкова. Вие бил ли сте смразен с някого заради жена?
- Нямаше никакъв проблем между двамата. Още в един от първите дни седнаха и си изясниха положението. Те са големи хора, пък и е минало доста време от скарването им. Смятам, че след 10-ия ден те дори се сближиха и загърбиха старите си проблеми.

-Кой е Вашият фаворит за спечелване на играта?
-Иван Булкин. Първо, защото е много добър в игрите. Второ, защото е стойностен човек, а за мен това е много важно. Той е едно достойно, трудолюбиво и възпитано момче. И трето-устрои лагера ни, а това е много важно. Защото половината от „Сървайвър” са игрите, в които той безспорно е един от най-добрите, а другата половина са условията, които сме си създали за живот и където той също направи много.

-Какво щеше да каже Стефан Данаилов, ако ви видеше в „Сървайвър”? Кога най-често се сещате за него?
- Самият той не гледаше риалити формати. Предполагам обаче, че щеше да ми каже: „Къде се набута, бе, момче?”. Иначе често се сещам за него. Няма как да забравя учителя си, човека, който ми даде шанс да бъда това, което съм. Категоричен съм, че човек трябва да помни откъде е тръгнал и и благодарение на кого е проходил в своето поприще. Паметта за Стефан Данаилов е жива благодарение на нас, неговите съвременници. Нали разбирате обаче, че брат ми, който е на 16 години, няма как да знае какъв човек е Стефан Данаилов. Но за мен и за по-големите от мен негови ученици, той винаги ще присъства в мислите ни.

-Ще промените ли режима си заради сърдечния проблем, който ви откриха? Как Ви посрещна баба Ви след Доминикана?
-Като дете съм отгледан от родителите на баща ми. Дядо обаче, за съжаление почина, с баба се виждам понякога. С другата ми баба-майката на мама, живеем в един и същи блок, така че я виждам почти всеки ден. Като кацнах, ме чакаше с мусака и питка. Иначе хапвам нормално, спортувам нормално. Надявам се до месец да се възстановя напълно и да си върна предишната форма, защото аз отслабнах 10 килограма в Доминикана.

-Решавате да станете актьор по време на обучението си в НГДЕК, защото директорката Гергина Тончева редовно води учениците по представления. Какво още ви даде Класическата гимназия, освен правилното изговаряне на медицинските термини заради познанията по латински и старогръцки?
-Даде ми качествена и богата обща култура, макар че бях доста слаб ученик. Няма да забравя всеотдайните преподаватели, които буквално ми наливаха акъл в главата. Преди да вляза в НАТФИЗ, учих философия и това нямаше как да стане без стабилната основа от познания, придобити от НГДЕК. Завърших през 2013 година, класната ми ръководителка бе преподавателката по латински Юдит Филипова.

-Станахте звезда благодарение на „Откраднат живот” и "Татковци". Сега остава ли ви време да гледате български сериали и българско кино? Какво мислите за новите родни филми и има ли публика за толкова много филми?
-Последният сериал, който гледах, бе „Войната на буквите”, изгледал съм и повечето пълнометражни филми. Ако продукцията е качествена, зрители винаги ще има. Всяка година се правят все повече нови кинофилми и спокойно може да говорим за едно възраждане на родните продукции.

-Вие сте свободен артист. По-трудно ли е за професионалисти като Вас, в сравнение с колегите Ви на щат?
-Обмислям да отида на щат в някой театър, но при мен основни са ангажиментите в телевизията. Няма как да ги съвместявам като млад артист в която и да било трупа. В театъра заплатите са далеч от хонорарите в телевизията, затова засега оставам свободен артист. Нямам по-голяма мечта от това да съм част от трупата на Народния театър, защото като ученик представленията на първата трупа ме накараха да стана актьор.

-Участвали сте не само във филми, но и в музикални клипове. Вие самият пеете ли?
-За мое съжаление, нито пея, нито танцувам. Иначе обичам музиката и слушам всякаква-рок в колата и когато спортувам, а вечер си почивам с италианска или фламенко.