Автор
Ева Григорова

Д-р Щонова показа как вае тяло във фитнеса! А вие, можете ли така?

Д-р Неделя Щонова невъднъж е споделяла, че е голям фен на физическата активност, което си личи и по чудесната й форма.

Щонова е на 50 г., но изглежда с поне 20 по-млада.

View post on Instagram
 

Ето какво сподели тя в своя профил в Инстаграм:

"Да заредим батериите! Физическата активност пази мозъка. Актуалните изследвания върху Алцхаймер показват, че митохондриалният протеин PITRM1 е свързан с натрупване на бета-амилоидни плаки в мозъка, като тези плаки водят до невронална дегенерация и прогресия на заболяването. Дисфункцията на митохондриите в мозъчните клетки се приема като ранен сигнал за развитие болест на Алцхаймер.

Митохондрията е органел, наричан „електроцентрала“ в клетката. Има сложна паралелна връзка между митохондриална дисфункция и болест на Алцхаймер. Затова - да се грижим за митохондриалната си динамика всеки ден! Как? Със спорт, движение и физическа активност!".

View post on Instagram
 


Специалистката разкрива и че е изключително важно да знаем, че за това сериозно заболяване всъщност съществува и профилактика: "Въпреки че медицината днес в някаква степен може да управлява курса на заболяването, реално към момента НЕ съществува ефективна фармакологична интервенция, тоест НЯМА дефинитивно излекуване от деменция или болест на Алцхаймер. Но! Науката е категорична - най-ефективната нелекарствена стратегия, за профилактика в тази посока - това са упражненията и физическата активност.
Тоест профилактика - ИМА! Движението, без значение дали аеробно или анаеробно - е суперхрана за мозъка. Научно е доказано - връзката между добра физическа форма и мозъчно здраве е безспорна!".

View post on Instagram
 


Тя допълва още, че не е необходимо да бъдем специалисти, за да бъдем активни и да спортуваме често: "Ама всъщност ... дори няма нужда чак толкова много да разбираме от митохондриална динамика.
Нека просто се забавляваме, докато спортуваме, винаги може да направим тренировката не скучна, а приятна, пълна с настроение и хубава музика. Не се страхувайте да опитвате и по-забавни подходи към уредите във фитнес залата.
Важното е да се движим. Променете атмосферата.
Важно е настроението, желанието и енергията!
Мозъкът ще ни бъде безкрайно благодарен.
А и един ден … като сме с буден ум дори на 100 години ... близките също ще ни се радват …
Така че ... да действаме!"