Автор
Теодор Муховски

Стъпка по стъпка: абсолютно всичко за коронацията на Чарлз

Коронацията на крал Чарлз III ще бъде първата церемония за британски монарх през 21-ви век - но тя ще продължи да следва кралската традиция.

Службата, която ще се състои през май 2023 г., ще бъде отслужена в Уестминстърското абатство шест месеца след погребението на кралица Елизабет II. Въпреки че церемонията ще претърпи някои промени, за да включи различни вероизповедания и общности, основните елементи ще останат същите.

Архиепископът на Кентърбъри ще присъства, за да короняса Чарлз на церемония, която се прилага от 1066 г. насам. Неговата коронация е 40-ата, която се извършва в Уестминстърското абатство - и ще бъде предавана по телевизията, за да може обществеността да стане пряк свидетел на нея.

Да припомним, че Чарлз зае мястото си на владетел веднага след смъртта на майка си Елизабет Втора, която почина на 96-годишна възраст през септември 2022 г.



"Смъртта на любимата ми майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на моето семейство", пише той в изявление. "Дълбоко скърбим за кончината на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, кралствата и Британската общност, както и от безброй хора по света."
"През този период на траур и промяна моето семейство и аз ще се утешаваме и подкрепяме от знанието за уважението и дълбоката обич, с които кралицата беше толкова широко застъпена."

Преди смъртта си Елизабет беше най-дълго управлявалият британски монарх в историята със 70 години на трона. Чарлз, от своя страна, беше най-дългогодишният престолонаследник в историята. Той е първото дете, което става свидетел на коронацията на майка си като владетел през юни 1953 г.

Бившият принц на Уелс размишляваше върху наследството на майка си дни след нейната кончина по време на церемонията по възкачването си.

"Управлението на майка ми беше несравнимо по своята продължителност, отдаденост и преданост", каза той пред Съвета по възкачване по време на церемонията през септември 2022 г. "Дори и да скърбим, ние благодарим за този най-предан живот. Дълбоко осъзнавам това голямо наследство и задълженията и тежките отговорности на суверенитета, които сега преминават върху мен".

Чарлз отбеляза плановете си да тръгне по стъпките на Елизабет след собствената си коронация.
"В тази си цел знам, че ще бъда подкрепян от обичта и лоялността на народите, чийто суверен съм призван да бъда, а при изпълнението на тези задължения ще се ръководя от съвета на избраните от тях парламенти", добави той.

По време на церемонията съпругата на Чарлз, кралицата-консорт Камила, също ще бъде коронясана на по-малка служба. По-рано Елизабет беше дискутирала възможността Камила да наследи титлата на кралица-консорт след възкачването на Чарлз на кралския престол.



"Когато в пълнотата на времето синът ми Чарлз стане крал, знам, че ще дадете на него и на съпругата му Камила същата подкрепа, която дадохте на мен", написа Елизабет в изявление през февруари 2022 г., докато празнуваше своя платинен юбилей. "И моето искрено желание е, когато дойде това време, Камила да бъде известна като кралица-консорт, тъй като тя продължава собствената си вярна служба."

Кои са най-типичните стъпки при кралската коронация:

Почит

По време на първата част на церемонията владетелят застава в централното пространство на Уестминстърското абатство, за да се покаже на хората. Оттам архиепископът на Кентърбъри моли паството и хорът да покажат почитта и службата си.

Клетвата

Коронацията продължава с произнасяне на клетва от монарха, в която той обещава да управлява в съответствие със закона. Освен това той трябва да обещае да упражнява правосъдие с милост и да поддържа Англиканската църква.

Във втората част на церемонията по коронацията лицето, което поема трона, трябва да се приближи до олтара и да целуне Библията, преди да подпише клетвата.



Помазване

След полагането на клетвата суверенът бива помазан и благословен от архиепископа на Кентърбъри със свещен елей. Кралят или кралицата свалят мантията си и сядат на стола на крал Едуард, докато архиепископът извършва следващата стъпка с ампула и лъжица за помазване.
Междувременно хорът пее химна Sadok The Priest (Свещеникът Садок), докато се извършва помазването.

Инвеститура

Четвъртата част от церемонията включва обличане на бяла дреха без ръкави и мантия от златен плат. След това му се връчват меч и шпори. В хода на коронацията кралят или кралицата обличат кралската мантия, като им се предлагат кълбото, пръстенът, скиптърът и жезълът. След това архиепископът коронова монарха с короната на Свети Едуард.



Интронизацията

След благословията монархът се отправя към трона си, за да бъде издигнат на него от архиепископи, епископи и други равнопоставени представители на кралството.

Отдаване на почит

В заключителната част архиепископът, принцовете от кралската кръв и висшите връстници отдават почит на монарха, като поставят ръцете си между краля или кралицата и се заклеват във вярност. Те също така докосват короната и целуват дясната ръка на владетеля.



Четете още: Камила очарова света: Вижте я с любимото бижу на кралица Елизабет II