Автор
Ева Лъчезарова

Влез бързо във форма с 6 супер упражнения (видео)

Сякаш като миг отлетяха първите месеци от годината и вече ни остава минимално време до летните приключения, които всички очакваме с нетърпение. Обикновено точно в този период се сещаме, че топлото време наближава и имаме силно желание да влезем във форма бързо, лесно и по възможност от комфорта на собствения си дом, но не знаем как.

Отговорът на този въпрос ще ни даде Радина Богданова, която днес гостува в блога на Допелхерц "Здрава и красива". Радина ни сподели, че вече 6 години фитнесът и здравословното хранене са част от нейния начин на живот. От 2021 година насам тя е активен състезател и участва в различни състезания по фитнес и бодибилдинг, от които е печелила множество отличия. Част от тях са:

- Държавно първенство по бодибилдинг и фитнес 2021 - 2-ро място Бикини фитнес до 169 см

- Турнир Купа Класик - 1-во място Бикини фитнес до 169 см

- Държавно първенство по бодибилдинг и фитнес - 1-во място Бикини фитнес до 169 см и Абсолютен Шампион на България

Радина поддържа и свой профил в Instagram, от който можете да научите повече за нея и нейните тренировки.



Ето и тренировката, специално разработената от Радина, която можете да опитате у дома още днес:

"Здравословният начин на живот е нещо, което всеки може да направи, но това, което е по-трудно и важно е да се превърне в неизменна част от ежедневието. Настъпването на новата година или приближаването на летния сезон са най-честите момент, когато решаваме, че трябва да променим ежедневието си и да се погрижим за себе си. Как да не губим мотивация? Най-лесно е, ако не търсим краткосрочен резултат, а добрата храна и достатъчната физическа активност станат начин на живот.

Редовното и съобразено с индивидуалните възможности физическо натоварване има много ползи за нашето тяло - укрепва костите и мускулите, поддържа тонуса, повишава самочувствието и редуцира стреса. Ходене, колоездене, танци, туризъм, плуване, фитнес - препоръчвам всеки да избере своята активност, която му доставя удоволствие.

За любителите на домашните тренировки и за всеки, който иска да влезе в по-добра форма съм подготвила тренировка за цяло тяло, която може да се изпълнява, както вкъщи, така и сред природата. Необходима ви е само постелка, желание и свежо пролетно настроение. Да започваме!"

1. Клек с подскок

Клекът с подскок е високо интензивно упражнение за цялото тяло.

Изпълнение:

Поставете краката на разстояние малко по-широко от широчината на раменете, пръстите на краката да бъдат леко встрани и на една линия с коленете, ръцете да бъдат поставени пред тила. Приклекнете леко и след това скочете възможно най-високо.

Начинаещи 2 х 10-12 повторения

Напреднали 3 х 15-20 повторения

2. Глутеус мост

Глутеус мост е упражнение за оформяне и стягане на седалищната мускулатура и задната част на бедрата.

Изпълнение:

Легнете по гръб на постелката, свийте краката си и пренесете цялата тежест на петите. Повдигнете таза колкото може по-високо, след това задръжте и се върнете в изходна позиция.

Начинаещи 3 х 12 повторения

Напреднали 3 х 15-20 повторения

3. Супермен W

Упражнението стяга и оформя долната и горната част на гърба и раменете.

Изпълнение:

Легнете с лице към постелката, повдигнете краката и изпънете ръцете напред.

Стегнете долната част на гърба и раменете, след това бавно свийте лактите към гърба, като ръцете ви трябва да образуват "W".

Задръжте и се върнете в изходна позиция.

Начинаещи 3 х 12 повторения

Напреднали 3 х 15-20 повторения

4. Изнасяне на ръка пред тялото от полу планк

Упражнението оформя гърдите и раменете.

Изпълнение:

Легнете на една страна с почти изправени крака и съберете бедрата, коленете и стъпалата. Лакътят трябва да е на една линия с рамото, а предмишницата да бъде опора. Поставете противоположната ръка на постелката пред бедрата с изпънати пръсти и след това диагонално я изпънете назад към врата. Задръжте и се върнете отново в изходна позиция.

Начинаещи 3 х 12 повторения на страна

Напреднали 3 х 15-20 повторения на страна


5. Коремни преси с изпънати хоризонтално ръце

Изпълнение:

Легнете по гръб и изпънете ръцете си зад главата. Коленете ви трябва да са свити, а ходилата - стъпили на пода.

Стегнете коремните мускули, повдигнете раменния пояс и торса. При повдигането на торса, изпънете силно ръцете си напред, докоснете пода и се върнете в изходна позиция.

Начинаещи 3 х 10-12 повторения

Напреднали 3 х 15-20 повторения


6. Повдигане на крака от легнало положение

Изпълнение:

Легнете на пода, поставете ръцете под седалището с дланта надолу, след това повдигнете краката си, докато заемат перпендикулярно положение и се върнете в изходна позиция.

Начинаещи 3 х 12 - 15 повторения

Напреднали 3 х 20 - 25 повторения

В последното видео можете да видите и цялата тренировка.

Както вече споделих, освен тренировките, препоръчвам балансирано хранене, а за да заредите тялото си с необходимата комбинация от витамини и минерали, е важен и приемът на хранителни добавки.

Магнезият например е жизненоважен минерал, който приемам винаги - и по време на подготовка за състезание, и в периодите, в които почивам. Той присъства в почти всяка клетка на тялото, като приблизително 30% се съхранява в мускулите.

Ползите от приема на този минерал, особено при активно спортуващи са много:

- подобрява издръжливостта по време на физическа активност

- подпомага възстановяването и отпускането на мускулатурата

- участва и в производството на клетъчна енергия

- повишава настроението и качеството на съня, редуцира стреса

- играе важна роля в синтеза на протеин и в подсилването на имунната система

- подобрява нервната функция

Допелхерц Магнезий Спорт ДИРЕКТ е мой любим продукт. В състава си освен необходимата дневна доза магнезий съдържа всички важни витамини, минерали и микроелементи за пълноценно възстановяване след тренировка: калций, B-витамини, желязо, цинк, мед, манган и йод. Удобен е за прием, защото е в индивидуални сашета. Можеш да вземеш колкото са ти нужни и да ги приемаш без необходимост от вода. Не спирайте да се грижите за вашето тяло и то ще ви се отблагодари!

(в материала има продуктово позициониране)