Поднасяме на вниманието ви едно ароматно и изкустиелно месно блюдо, което ще ви спечели с оригиналната си и майсторска комбинация от съставки. Подходящо както за делник, така и за празник.
Необходими продукти за 4 порции:
2 средни глави лук, нарязани на ситно
1 агнешко бутче с кост, почистено и нарязано на 4-сантиметрови парчета
600 г ориз басмати, накиснат за 2 часа и отцеден
½ ч.л. сол
2 с.л. доматено пюре
4 с.л. подправка Kabsa
2 с.л. масло Lurpak®
1 ¾ л преварена вода
За гарниране:
4 с.л. масло Lurpak®
100 г кашу
100 г кедрови ядки
100 г златни стафиди
100 г бадеми, сварени, обелени и нарязани на половинки
50 г суров нарязан шамфъстък
Приготовление:
1. Задушете лука, агнешкото месо, солта, доматеното пюре и подправките Kabsa с маслото Lurpak® за 10 минути на силен огън, като ги разбъркате добре. Кабса е близкоизточна подправка, която представлява микс от смлени по 1 с.л. от зърната на кориандър, фенел, кардамон и черен пипер и по ½ с.л. куркума и джинджифил на прах. Може да използвате готов микс или да си го направите вие. След като разбъркате добре всички съставки, добавете вряща вода и оставете да къкри в продължение на 3 часа.
2. Отцедете соса от месото, извадете парчетата месо и ги оставете настрана.
3. Запържете поотделно в масло Lurpak® всички ядки: кедровите ядки, кашуто и бадемите и ги оставете настрана.
4. Сега добавете ориза и 6 чаши от месния сос обратно в тигана, като го оставите да заври. Оставете го да къкри 25 минути, докато оризът се свари напълно. Разпределете сварения ориз в чиния за сервиране, подредете парчетата месо отгоре и украсете с пържени ядки, стафиди и прясно нарязан шамфъстък.