Автор
Теодор Муховски

7 неща, които никога не трябва да държите в дома си

Жилището казва много повече за вас, отколкото предполагате. Ето защо, за да не ви смятат за бедняци, просто огледайте внимателно жилището и се отървете от онези неща, които развалят целия интериор.

Може би ще се изненадате да разберете, че тези неща не само правят интериора по-малко очарователен, но и показват липса на вкус и въображение.

Големи огледала и мебели с огледални повърхности



Професионалистите в своя бранш съветват да се избягва купуването на големи огледала, обрамчени с оригинални рамки, като казват, че наличието на такива огледала на странни и необичайни места е вулгарно, във всеки смисъл на думата. А и желанието да се виждате от всички ъгли също не е съвсем нормално.

Особено огледалото на тавана в спалнята изглежда ужасно. Или пък гардеробът с огледални врати там също. Огледалните мебели като цяло са доста непрактични, защото е трудно да си представим човек, който от сутрин до вечер ще полира стъклото или лъскавата повърхност, за да се отърве от отпечатъци, прах и други замърсявания.

Няма нищо по-депресиращо от размазания лак, който просто крещи за нехайство от страна на собственика и евтиния интериор.

Сатенено спално бельо



Кой е измислил идеята, че сатененото спално бельо е признак на лукс? Всъщност експертите са единодушни, че тези, които са наистина богати, никога не биха използвали такъв лош вкус в леглата си, а вместо това избират качествени изделия, изработени от памук, лен или смес от тези два материала.
Друг е въпросът за наистина добрата коприна. Но тя също е много скъпа.

Плюшени играчки



Не забравяйте, че плюшените играчки са приемливи само в присъствието на деца. И то само до определена възраст. Леглата на тийнейджърките, обсипани с плюшени мечета и други животни, е по-вероятно да не успокоят, а да предизвикат недоумение. Освен това то е допълнителен прахоуловител, а за праха е известно, че причинява различни заболявания.

Интериорните дизайнери предупреждават да не се правят подобни покупки (защото повечето от тези играчки изглеждат евтино и банално) и съветват да се отървете от тези неща веднага щом детето ви порасне. Можете например да съберете всички косматковци и да ги отнесете в дом за сираци.

Отпечатъци върху платно и репродукции на известни картини

Копията, колкото и изискани да са те, не са нищо друго освен фалшификат, който не може да изрисува интериора (и вашия включително). Що се отнася до скорошната популярност на принтовете върху платно, дори и най-зашеметяващата картина ще бъде стои грозно, ако не е перфектно рамкирана.

Между другото, плакатите и лозунгите в рамки се наричат от дизайнерите една от най-уродливите тенденции в интериора.

Изобилие от декоративни възглавници



Декоративните възглавници със сигурност имат право на съществуване, но в ограничени количества. Върху диваните такъв аксесоар изглежда добре, но леглото, върху което са опънати смесени възглавници, изглежда нафталин и отдавна не е тенденция.

Избледнели материи и старомодни тапицерии



Избледнялата тапицерия на дивана, колкото и да я обичате, изглежда ужасно и поевтинява не само тази мебел, но и целия интериор. Същото важи и за принтове и десени, които са излезли от мода преди години.

Това не означава, че трябва да изхвърлите любимия си - просто сменете тапицерията, поръчайте стилна калъфка или красиво плетиво. Това е бюджетно, а ще преобрази стаята ви!

Изтъркани съдове



Тези неща просто не носят нищо добро, нито от гледна точка на добрия вкус, нито от гледна точка на фън шуй. Напуканите съдове трябва просто да се изхвърлят. Разбира се, това е срамно, но не е нещо, което си заслужава да бъде запазено. Да се обграждате с красиви и хармонични предмети е начин да се грижите за себе си. В противен случай може да се окажете с пластмасови чинии в кухнята.


Четете още: 10 признака у дома, които издават, че сте лоша домакиня