Автор
Весела Георгиева

Жените с проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат слаби и да изглеждат добре: ето как

Намалената функция на щитовидната жлеза е много често срещано състояние днес. Оказва се, че всяка втора жена в света има проблеми с този важен орган. Т. нар. хашимото се отразява върху метаболизма, a един от големите проблемите за дамите е свързан с наднорменото тегло.

Много жени изпитват трудност да свалят качените килограми. Заради нарушените нива на хормоните, страдат метаболизмът, кожата, косата, настроението...

Когато функцията на жлезата е намалена, склонността да се трупат излишни мазнини е повишена.

А когато наднорменото тегло расте неконтролируемо, контролът на самите хормони става все по-труден. В общи линии болният се върти в един омагьосан кръг, а всичко това се отразява и на стила на живот. Не се чувстваме комфортно в тялото си, не можем да спим, не можем да си починем, да се забавляваме, нервни сме.

Как да се справим с това състояние?

Много е важно да следите как се движат хормоните ви. Приемът на точната доза хормон е ключово за балансирането на всички метаболитни и хормонални процеси в тялото.

И още нещо важно: намалете приема на рафинираните въглехидрати и захарите.

Захарите и рафинираните въглехидрати причиняват допълнително възпаление в тъканите, което влияе силно негативно както на метаболизма, така и на функциите на щитовидната жлеза. От голямо значение е страдащите от понижена функция на щитовидната жлеза да се въздържат от консумация на захари и прости въглехидрати от неприродни източници.