Автор
Ева Григорова

Чувствате, че сте в омагьосан кръг и ви се случват сходни събития? Разберете какво е кармичен цикъл и как да излезете от него!

Кармичният цикъл е повтарящ се модел от събития, емоции или осъзнавания, които се случват в живота ви. Появява се като възможност да прекъснете негативните цикли и впоследствие да пожънете по-голяма мъдрост.

Смята се, че кармичните цикли са възможности за усвояване на житейски урок и докато този урок не бъде усвоен, то цикълът ще продължи да се повтаря.

Кармичните цикли започват с идеята за карма. Според най-простата си дефиниция кармата е концепция, според която качеството на действията на човек влияе върху качеството на резултата. С други думи, доброто дело ще доведе до положителна карма, докато лошото дело ще доведе до отрицателна карма.

Терминът карма идва от санскрит и централна идея в индуизма и будизма. В тези източни религии има вяра в прераждането - че всеки човек е живял няколко живота, като всеки живот е бил възможност за развитие и израстване.

Този растеж идва чрез поредица от морални, етични и духовни предизвикателства, а това са и моментите, в които настъпва кармичен цикъл.



Пример за кармичен цикъл

Например, да кажем, че сте преживели морално предизвикателство в предишен живот, което в крайна сметка е довело до провал - може би не сте действали в съответствие с морала си поради страх, обществени очаквания или просто защото не ви е хрумнало, че е съществувал и друг вариант. Кармичният цикъл идва в живота ви именно, за да се сблъскате с подобно предизвикателство отново в настоящия си живот. То може да се реализира чрез семейна динамика, лични взаимоотношения и дори опитности на работното място.

Признаци на кармичния цикъл

Кармичните цикли имат две много важни характеристики: Първо те обикновено активират вашия най-висок потенциал и ви помагат да израстнете и второ - те са те са относително лесни за забелязване, след като започнете да разпознавате знаците.

А ето и някои от най-характерните знаци, по които можете да разпознаете, че даден кармичен цикъл е активен в живота ви:

Разпознавате различни явления в живота си като познати

Може би мъжът в живота ви ви напомня за ядосания ви баща? Или, колкото и да се опитвате, продължавате да попадате в токсична работна среда. От друга страна, може би се борите с нещо малко по-сериозно, като пиенето на половин бутилка вино всяка вечер, докато осъзнавате, че сте гледали майка си да прави абсолютно същото.

В психологията такива сценарии могат да бъдат свързани привързаност или травма между поколенията. В духовен план обаче те се считат именно за кармичен цикъл. Можете лесно да ги идентифицирате като повтарящ се модел в живота ви.

Продължавате да привличате едни и същи типове хора

Ако всеки партньор, който сте имали, показва същите черти като някой от родителите ви, вероятно сте попаднали в кармичен цикъл.

Проучванията показват, че гравитираме към това, което ни е познато и комфортно, дори ако това означава, че в крайна сметка повтаряме травматичен модел.

Ако сме свикнали тези, които ни обичат, да имат избухлив нрав, дискомфортът да видим партньора ни лесно да се ядосва може да ни бъде зловещо познат и дори толериран от нас, без да си даваме ясна представа за това. Като алтернатива, възпитанието с отсъстващи родители или такива, които не са ни обръщали внимание като малки може да доведе до чувство на комфорт във връзка, в която липсва емоционална интимност.



Изправени сте пред страховете си

Да кажем, че един от най-големите ви страхове е финансовата несигурност. Поради този страх може за съжаление да сте останали на работно място, което не ви харесва, дълги години, защото е стабилно и сигурно. Вътрешно обаче може да мечтаете за по-пълноценна и творческа кариера.

Ако загубите настоящата си работа, това всъщност може да се счита за кармична възможност. Вместо да продължите цикъла на кандидатстване само за работа, която ще ви подкрепи финансово, но няма да ви задоволи емоционално, можете да изберете да се изправите пред страха си и да решите да направите нещо различно. Изправянето срещу най-големия ви страх е кармична възможност, която често ви се дава, за да преоцените истинските си желания.

Преминаването през кармичен цикъл може да бъде изключително предизвикателство и затова колкото по-силна е връзката ви с вашето най-висше Аз, толкова по-голям е шансът ви да прекъснете стари кармични модели, които вече не ви служат. Изпитанието може да не е лесно, но винаги си заслужава.

Влиянието на кармичните цикли

Кармичният цикъл има потенциала да промени живота ви. С подходящата подкрепа, перспектива, намерение и действие ще откриете, че обстоятелствата в живота ви започват да се променят към най-добро.

Не забравяйте, че в основата на философията на кармичния цикъл е значим урок, който понякога дори би могъл да бъде отвъд вашия настоящ живот. Освобождавайки се от от стари кармични натрупвания, можете да наблюдавате как всичко във вашия живот се променя, а самите вие растете и се развивате.

Потенциални капани на кармичния цикъл

Пътят към промяната и съзряването рядко е приятен. Въпреки това, когато кармичният цикъл започне да ви изглежда непоносим, спрете и помислете кое е по-добро за вас в дългосрочен план. По-често болката, която изпитваме, когато бягаме от емоциите си, е по-силна от дискомфорта да се изправим лице в лице с повтарящия се модел.

Опитът да промените кармичните цикли в живота си изисква усилия, време и търпение. Опитайте се да не се преуморявате. Първата стъпка към промяната е да идентифицирате съответния цикъл и признаете пред себе си какво искате да направите по различен начин и да продължите напред оттам. Не забравяйте да практикувате грижа за себе си и състрадание към себе си. Можете също така да се обърнете към специалист по психично здраве и/или духовен лидер за допълнителна подкрепа.