Автор
Пепа Попова - Пепита

Код здраве: Какво трябва да знаем за стрес инконтиненцията?

Днес на фокус ще бъде един здравен проблем, който засяга масово жените - уринарната инконтиненция. Проучване доказва, че една от три жени страда от този проблем. Нещо повече, данните сочат, че засегнатите жени чакат повече от 6 годиниq преди да посетят специалист, а 50% от жените дори не търсят лекарска помощ.

Причината - в България понятието стрес уринарна инконтиненция не е добре познато и масово жените не са наясно какво стои зад това състояние.
Именно заради това днес в студиото на “Код Здраве” сме поканили Д-р Силвия Оручева - специалист акушер-гинеколог в София с над 10 години опит и със сериозни интереси в областта на доброкачествени и злокачествени заболявания в гинекологията, профилактика и деструктивно лечение на преканцерозите на маточната шийка, минимално инвазивната хирургия в гинекологията, лазерна и естетична гинекология.

В рамките на 1 месец, от 18-ти април до 18-ти май в 10 клиники в страната участват в Национална Кампания за Стрес Инконтиненция, като днес, на 3 май, ще се проведе Ден на стрес инконтиненцията, на който ще се извършват безплатни прегледи. Националната кампания е организирана с цел разпространение на начините на лечение и повишаване на информативността на засегнатата аудитория.

В разрез с буквалното значение на израза „стрес инконтиненция“ д-р Силвия Оручева ни обясни, че това разстройство не е свързано с психологически или емоционален стрес, а е дисфункция на мускулите на перинеума. Най - общо стресът се определя като физиологичен отговор на организма към определени ситуации, хора или задачи. Всеки елемент, който се намесва, за да предизвика тази реакция, се нарича: "стресов фактор". Що се отнася до уринарната стресова инконтиненция, „стресовият фактор“ е натиск, който може да настъпи в следствие на кихане, кашлица или вдигане на тежести.

Познават ли добре жените симптомите на стрес-инконтиненцията? Кои са причините за възникване на уринарната инконтиненция? Може ли това нарушение да се управлява и как? Какви са степените на стрес инконтитенцията?

На всички тези въпроси, намерете отговор в интервюто.

Кой е днешният ни гост накратко: Д-р Силвия Оручева е специалист акушер-гинеколог в София с над 10 години опит. Извършва прегледи и съвременно лечение на акушеро-гинекологични заболявания, всички видове изследвания и процедури.
Професионалните интереси на д-р Оручева са в областта на доброкачествени и злокачествени заболявания в гинекологията, профилактика и деструктивно лечение на преканцерозите на маточната шийка, минимално инвазивната хирургия в гинекологията; Лазерна и естетична гинекология. Д-р Силвия Оручева е член на Български лекарски съюз (БЛС); Българско Дружество по Акушерство и Гинекология (БДАГ); Българска Асоциация по Онкогинекология (БАОГ); Българска Асоциация по Минимално Инвазивна Гинекологична Хирургия (БАМИГХ).

Участник в научни статии, публикации и участия в конгреси, съвместно с д-р Илия Крагьозов. През 2010 г. става член на Асоциацията по медицина в Испания с право на практикуване в страната.

Вижте още в това видео: