Автор
Кристина Кирова

Да живее кралят: Чарлз III официално положи клетва пред Великобритания и сложи короната (снимки)

Да живее кралят! Чарлз III официално положи клетва пред Великобритания и седна на трона - точно 8 месеца след смъртта на майка му кралица Елизабет II.

Преди броени минути започна тържествената процесия в Уестминстърското абатство. Храмът - дом на всички величествени и грандиозни събития в кралското семейство. Това е първата коронация на британски монарх за последните 70 години. Крал Чарлз наследява короната точно на 74-годишна възраст.

Сред гостите на събитието са всички старши членове на фамилията, включително и принц Хари, който сам се оттегли от длъжността си на работещ член на семейството.

Националният химн прозвуча, а от тълпите британци в центъра на Лондон се чуваше: "Бог да пази краля", когато той започна своето 1,3-километрово пътуване до абатството. Над 2 милиона души и 7000 британски войници са излезли по улиците на Лондон, за да бъдат част от историческото събитие.

При пристигането му за двучасовата служба камбаните забиха, а тълпите стояха под дъжда и приветстваха пристигането на краля и съпругата му.

Сред звездите в абатството бяха Кейти Пери, Лайънъл Ричи, сър Андрю Лойд Уебър, Стивън Фрай, Ник Кейв и фокусникът Динамо. Първата дама Джил Байдън беше сред последните, които влязоха преди службата, седейки заедно с първата дама на Украйна Олена Зеленска. Президентът на САЩ Джо Байдън си остана у дома.

Крал Чарлз Трети изрече на глас кратка молитва, което е нова нотка в традицията, свързана с обичая на коронацията.

Крал Чарлз Трети беше помазан, което е най-свещената част от коронацията, дори и ако в последствие вземе решение да се оттегли от трона и да бъде наследен от принц Уилям. Това е моментът, в който кралят разбира, че властта му е дадена от Бога.

Кулминацията на събитието бе преди секунди, когато Чарлз III сложи короната на Едуард III. Единствено принц Уилям получава правото да коленичи пред новия крал на Англия и да му отдаде почит.

Четете още: Да надникнем в живота на новата кралица-консорт: Ето кои са децата на Камила - доведените брат и сестра на принцовете Уилям и Хари