Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Прегръщайте се често, прегръдката лекува

Много хора не отдават голямо значение на прегръдките, а това е не само приятно, но и полезно. Учените са направили изследване и се е оказало, че прегръдките помагат физически и психологически.

Луиз Хей вярва, че ако се прегръщаме четири пъти на ден, това ще ни помогне да оцелеем, осем прегръдки ще поддържат жизнеността, дванадесет ще ни помогнат да се развиваме и да достигаме висоти.

Психолозите са установили, че в съвременния живот на човек му липсва достатъчно внимание и близост с живи същества. Когато човек е лишен от такъв невинен контакт, това води до факта, че хората се чувстват все повече самотни и изоставени, трудно ще установяват отношения с външния свят и ще загубят чувството си за реалност.

В човешкия мозък има зона, която реагира на докосване на кожата. Ако децата не се гушкат и галят достатъчно, тогава тази част от мозъка става неактивна и възникват различни заболявания, а имунната система отслабва. На срамежливите деца трябва да се обръща специално внимание и да се докосват и прегръщат по-често, казва Вирджиния Сатир.

Дете, което е постоянно гушкано, ще може, когато порасне, да обича и да дава прегръдки. Децата, които растат без прегръдки до 7-годишна възраст, когато станат възрастни, няма да могат да обичат другите. От такива деца израстват социопати - това са хора, които не могат да се адаптират в обществото, не са адаптирани към живота и могат да извършват антисоциални действия.

Ако хората не се прегръщат, те потискат чувствата си в себе си, след това стават агресивни и егоистични. Учените също са открили това, че обществата, в които хората пренебрегват прегръдките, са по-жестоки и враждебни. Според психолога Сидни Джарард, който е изследвал докосването, европейците се прегръщат и докосват повече от американците.

Според учените децата, които са били постоянно прегръщани в ранна детска възраст, ще имат коефициент на интелигентност с 15 точки по-висок, когато пораснат, отколкото хората, които не са получавали достатъчно внимание, любов и привързаност в детството.

Прегръщайте се често: вижте как тялото ви реагира на искрена прегръдка. Докосванията и прегръдките ще дадат на всеки човек усещане за сигурност, увереност в себе си, радост, топлина и любов, липсата на такава близост води до чувство на самота и изоставеност. Интересното е, че когато съпрузите излизат от къщи и се целуват за довиждане - това ги прави по-щастливи от тези, които го игнорират. Учените смятат, че на възраст след 65 години, всяко докосване, проява на близост и внимание може да удължи живота на отслабващия организъм. Дори елементарното ръкостискане ще помогне на човек да се ободри и да почувства, че някой има нужда от него.

В кръвоносната и нервната система на човек учените през 70-те години на ХХ век откриват и започват да изследват ендорфините. Ендорфините са група хормони, произвеждани от мозъка, които могат да намалят болката и да помогнат за постигане на еуфория. Когато се прегръщаме, тялото повишава нивото на естествените лечебни вещества, които се произвеждат в мозъка и нервната система.

Искрените прегръдки с членове на семейството, приятели и партньори имат лечебен ефект върху тялото ни. Според изследване на американски специалисти прегръщането повишава нивото на окситоцин в организма. Окситоцинът се нарича още „хормон на любовта“ и е отговорен за емоционалната връзка с другите хора.

Хората, на които им липсва окситоцин, се смеят по-малко, живеят сами, предпочитат да работят без да общуват с други хора и всъщност са по-щастливи сами.

Жените, които нямат този хормон, имат проблеми с достигането на оргазъм, а мъжете изпитват трудности при формирането на дълбоки любовни връзки.

Окситоцинът намалява количеството кортизол („хормона на стреса“) в тялото, като по този начин намалява риска от сърдечни и други заболявания, намалява стреса, безпокойството и самотата.

Учените направили малък тест с влюбена двойка. След прегръдка за около 20 секунди нивата на окситоцин в телата им се повишават. Нивата се увеличават и по време на прегръдки с приятели, но количеството на окситоцин не е толкова високо, колкото при влюбена двойка.

Науката е показала, че докосването оказва значително влияние върху физическото и психическото здраве. Доказано е, че докосването понижава кръвното налягане, укрепва имунната система и облекчава болката, сънят се нормализира, подмладява се тялото, появяват се сили, тялото става по-устойчиво на стрес, човек се освобождава от вътрешни преживявания, страхове и самота, самочувствието става по-високо.

Дългата прегръдка също повишава нивото на серотонин, хормон, отговорен за доброто настроение и чувството за щастие. Така че прегръщайте любимите си хора колкото се може по-често!