Автор
Теодор Муховски

5 култови момента от коронацията на крал Чарлз, които може би сте пропуснали

Крал Чарлз беше официално коронясан в Уестминстърското абатство в събота, като зрители от цял свят се включиха в един момент, който се подготвяше от почти 70 години.

В деня на коронацията имаше от всичко по малко: поява на объркани американски поп звезди, фигури в сянка, които се разхождат из Уестминстърското абатство, ефектни покривала, няколко разбираеми прозявки и поредица от неловки моменти.

Сега ще ви покажем тези моменти, които е възможно да сте пропуснали.

1. Близо 60 протестиращи бяха арестувани по време на коронацията

Антимонархическата група "Република" покани обществеността да протестира на площад "Трафалгар" в събота, където демонстрантите носеха характерното за тях жълто и повтаряха основното си послание - чрез плакати и скандирания - че „Чарлз не е моят крал“. Но докато главният изпълнителен директор на "Република" Греъм Смит и екипът му "се подготвяха за мирен и законен протест", той и членовете на групата му бяха предварително арестувани, а плакатите им бяха конфискувани часове преди началото на коронацията.

Смит беше освободен около 16 часа по-късно и заяви в изявление, че арестите са били "директна атака срещу нашата демокрация" и че "правото на мирен протест в Обединеното кралство вече не съществува". Той упрекна столичната полиция за арестуването на протестиращите и се зарече, че Републиката "няма да бъде възпряна от по-нататъшни протести".

"Доколкото е възможно, ще продължим да протестираме, където и да отиде Чарлз, където и да отиде Уилям", заяви Смит. "Ще продължим да протестираме с едно просто послание: Чарлз не е нашият крал, време е да премахнем монархията."

2. Клетвата на публиката за вярност към Чарлз беше премахната преди церемонията

Миналата седмица стана ясно, че архиепископът на Кентърбъри, човекът, който отговаря за провеждането на церемонията по коронацията на краля, ще покани представителите на обществеността да се закълнат във вярност на монарха по време на службата.


По време на церемонията се очакваше архиепископът да каже: "Призовавам всички хора с добра воля ... да отдадат почит със сърце и глас на своя несъмнен крал, защитник на всички".

Така нареченото "Почит на народа" изискваше от представителите на обществеността да кажат: "Почит на народа": "Заклевам се, че ще оказвам истинска вярност на Ваше Величество, както и на Вашите наследници и приемници според закона. Така че да ми помогне Бог."

Но след като съобщенията за новата клетва предизвикаха вълна от отзвук и протести, почитта беше отменена преди провеждането на церемонията. Вместо това архиепископът заяви по време на церемонията, че "тези, които желаят да предложат своята подкрепа", могат "да го направят с момент на личен размисъл, като се присъединят към произнасянето на "Бог да пази крал Чарлз" в края или, за тези, които имат думите пред себе си, да ги прочетат изцяло".

3. Кейти Пери наистина беше на коронацията и малко се изгуби

Не се заблуждавайте: ако ви се е сторило, че сте видели някой, който смътно прилича на Кейти Пери на коронацията на крал Чарлз, това всъщност е била точно тя - съдийката от "American Idol".

Певицата беше облечена в камуфлажна визия от главата до петите на Вивиан Уестууд, допълнена с подходящ люляков фасхатор, люлякови ръкавици и спиращ дъха чокър.

Макар че тоалетът ѝ предизвика възхищение, тя също така влезе в заглавията на вестниците, след като се появи видео, на което Пери изглежда малко изгубена, опитвайки се да намери мястото си в Уестминстърското абатство.

4. Принц Уилям се закле във вярност на баща си по време на церемонията "Почит на кралската кръв"

По време на службата в Уестминстърското абатство в събота принц Уилям, престолонаследникът, обеща лоялност на баща си в частта от церемонията, наречена сполучливо "Почит на кралската кръв".


Принцът коленичи пред монарха и каза: "Аз, Уилям, принц на Уелс, се заклевам във вярност към теб и вяра и истина ще нося към теб като твой сеньор на живот и здраве. Бог да ми помогне."

След това Уилям се изправи, докосна короната на баща си и после целуна баща си по бузата. Чарлз отговори на емоционалната размяна с думите: "Благодаря ти, Уилям".

5. Коронационната рокля на кралица Камила отдаде почит на членовете на семейството ѝ - и на двете ѝ кучета

Голямо внимание се обръща на жените членове на британското кралско семейство, тъй като начинът, по който се обличат и украсяват, често носи много по-дълбок смисъл.

Кралица Камила улесни определянето на това кой означава най-много за нея в специалния ѝ ден, тъй като го изписа на видно място върху роклята си за коронация.

Бялата рокля на Камила включваше изображения на две кучета, бродирани в златно, които изглежда бяха любимите домашни любимци на кралицата - Блубел и Бет.

В допълнение към изображенията на нейните спасителни кучета, роклята привидно включваше и имената на членовете на семейството ѝ, както отбеляза кралската коментаторка Виктория Хауърд.

Видимите имена включват двете деца на Камила - Том Паркър Боулс и Лаура Лопес. Том има две деца (Лола, на 15 г., и Фреди, на 13 г.), чиито имена също бяха бродирани на роклята.

Лаура има три деца (Елиза, 15 г., и близнаците Луис и Гас, 13 г.), макар че на снимката по-долу е изобразено само името на Гас. И тримата внуци на Камила имаха важна роля по време на нейната коронация, тъй като бяха нейни почетни страници на церемонията в Уестминстърското абатство.



Четете още: Да надникнем в живота на новата кралица-консорт: Ето кои са децата на Камила - доведените брат и сестра на принцовете Уилям и Хари