Автор
Антония Дамянова

Искате ли да обядвате на ръба на Космоса? Скоро ще можете – срещу 120 000 евро

Към космическата надпревара се включи нов участник. Френската компания за космически туризъм Zephalto, предлага на пътниците възможността да пътуват до стратосферата с балон, съобщава CNN Travel.

Компанията, основана от Винсент Фарет д’Астиес, стартира продажбата на „билети с предварителна резервация“ за предстоящи пътувания в капсула под налягане, наречена Celeste, прикрепена към стратосферен балон.

View post on Instagram
 


Докато пълнят очите си с космически блясък и великолепие на 25 км над Земята, пътниците ще имат възможността да си похапнат от изискани блюда в съчетание с няколко чаши хубаво френско вино.

Цената на билетите с предварителна резервация струват 10 000 евро и дават шанс на купувачите да резервират място, когато бъдат пуснати в продажба. Като цяло, едно пътуване със Celeste струва 120 000 евро (около 131 100 долара).


Местата на борда на първите полети от края на 2024 г. до средата на 2025 г. вече са резервирани и сега се продават тези за средата на 2025 г. и нататък, посочват още от Zephalto.

Celeste ще превозва по шестима пътници и двама пилоти до максимална надморска височина само за 90 минути със скорост от четири метра в секунда. След това капсулата ще се носи над Земята в продължение на три часа – достатъчно време пътниците да дегустират от поднесените им френски специалитети и да се насладят на фантастичната гледка около себе си.

View post on Instagram
 

Всъщност компанията Zephalto, основана през 2016 г., не е единствената която се надява да транспортира пътници в луксозен балон с горещ въздух. Щатската Space Perspective в момента приема резервации за своя космически кораб Neptune.

Трябва да отбележим, че има голяма разлика между пътуване до орбиталното пространство – включващо разрушаващи гравитацията високоскоростни излитания и по-голяма продължителност – и суборбиталното пространство, в което пътниците са изложени за кратко на безтегловност и гледки към космоса по време на полет до ръба на атмосфера – близо 100 км над Земята.

Пътуванията до „ръба на космоса“ – като тези, предложени от Zephalto и Space Perspective – също са различни. Тези капсули няма да достигнат суборбиталното пространство, но все пак ще летят значително по-високо от средностатистическия търговски самолет. Това означава страхотни гледки към Земята и звездите, но без загуба на гравитация и съпътстващото я усещане за безтегловност.

View post on Instagram
 

Четете още: 12 вълнуващи факта за Космоса