Автор
Антония Дамянова

Кога хората са започнали да се целуват за първи път и какъв вирус се е разпространил оттогава

Според ново изследване първата известна целувка в света се е случила преди 4500 години в Близкия изток,което оспорва разпространеното досега предположение, че за първи път хората са се целували по устните преди 3500 години като това е започнало а територията на Южна Азия, пише Dailymail.

Експертът по древна Месопотамия в Университета на Копенхаген – д-р Троелс Панк Арбол, и биологът от Оксфордския университет – д-р Софи Лунд Расмусен, публикуваха ново проучване, според което първите известни целувки може да произхождат от Месопотамия, в днешните Ирак и Сирия. Те успели да дешифрират текстове върху глинени плочки, написани на древния шумерски език, датиращи от 2500 г. пр.н.е., в които се описва целувката. Учените обаче подчертават, че е вероятно хората от други региони също да са били запознати добре с целувката.



Един от текстовете гласи, че целувката е радост за интимните партньори след полов акт. Друг описва как омъжена жена била почти нокаутирана от целувка на друг мъж.

Учените отбелязват, че бонобо (човекоподобна маймуна, подобна на шимпанзето, но е по-дребно от него) също се целуват, за да определят колко здрав е партньорът им. Те определят това по това дали той има лош и хубав дъх.

„Целувките са нещо, което приемаме за даденост и изглежда, че отздавна са били част от нашия живот. Но все пак трябва да знаем откога и смятаме, че практикуването им е по-старо, отколкото се смяташе досега. Доказателства от нашите най-близки роднини, бонобо и шимпанзета, показват, че целувката ни помага да създадем усещане за близост и свързаност в нашата връзка, както и да оценим даден потенциален партньор, защото лошият дъх показва, че нещо не е наред с него и той може да е нездравословен“, отбелязва д-р Софи Лунд Расмусен.



Учените са убедени още, че целувките били обичайни и сред членовете на семейния кръг и приятелите.

Изследователите също така твърдят, че целуването може да е имало траен ефект върху предаването на вируси като херпес симплекс (HSV-1), който причинява обикновена настинка.

Болестта, известна като бушана в древните медицински текстове от Месопотамия, може да е свързана с вируса на обикновената настинка. „Заболяването е било локализирано предимно в или около устата и гърлото, а симптомите са включвали везикули в или около устата, което е един от доминиращите признаци на херпесната инфекция", пояснява д-р Расмусен.

"Ако практиката на целуване е била широко разпространена и утвърдена в редица древни общества, ефектите от целуването по отношение на предаването на патогени вероятно трябва да са били повече или по-малко постоянни", допълва експертът.


Д-р Арбьол и д-р Расмусен уточняват, че тепърва предстоящ още редица изследвания о въпроса, включващи древен ДНК анализ, които ще хвърлят повече светлина върху сложните исторически процеси и социални взаимодействия, свързани с целуването, в това число и потенциалната му роля в ранното предаване на болести.

Четете още: 4 типа целувки, по които мъжете полудяват