Автор
Теодор Муховски

Хормонът пролактин: Защо е толкова важен и за какво отговаря

Ако хормонът пролактин е повишен или понижен в организма на човек, това може да означава наличие на заболяване, което изисква лечение.

Хормонът, произвеждан от хипофизната жлеза, влияе върху лактацията, способността на жените и мъжете да зачеват, отговаря също за нормалната функция на бъбреците и регулирането на водно-солевия баланс. Какво може да провокира необичайно ниско или високо ниво на пролактин и как то може да се върне в норма?

Ако нивото на пролактин е по-високо от нормалното, не трябва да търсите причината за аномалията сами, а само опитен специалист ще може да я установи. Високите нива обикновено са свързани с определени физиологични процеси, които могат да бъдат открити чрез тестове.



Основни причини за високи нива на пролактин (хиперпролактинемия)

Нивата на пролактин постоянно се колебаят, те се повишават временно по време на сън, под влияние на стрес и някои лекарства. Съществуват обаче причини, които предизвикват продължително повишаване на нивата на пролактин, което изисква медицинска помощ:

- Синдром на аменореята. Повишените нива на пролактин могат да бъдат причинени от липса на менструален цикъл поради бременност или наличие на женско заболяване.

- Синдром на галакторея. При тази патология жените отделят мляко от млечните жлези не само по време на периода на кърмене.

- Разстройство на яйчниците.

- Заболявания на черния дроб.

- Бъбречна недостатъчност.

- Заболяване на щитовидната жлеза.

- Прекомерно количество витамин В6 в организма.

- Наранявания на главата и гръдния кош.

- Нервни разстройства

- Приемане на лекарства, които предизвикват повишаване на нивата на хормоните.

Сериозна патология е не само повишеното ниво на хормона, но и пониженото му ниво.

Намален пролактин: основни причини

Следните фактори могат да провокират понижаване на нивото на хормона:

- Синдром на Шимах, който се развива в резултат на недостатъчна функция на хипофизната жлеза.

- Преждевременна бременност.

- Прием на антиконвулсанти и допаминергични лекарства, които имат наркотичен ефект.



Нарушение на пролактина: симптоми

Хормоналните аномалии могат да бъдат диагностицирани само чрез изследване. Съществуват обаче редица признаци за отклонения в нивото на пролактина, които можете да забележите сами. При хиперпролактинемия се наблюдават следните симптоми:

- смущения в менструалния цикъл;

- отделяне на секрет от млечните жлези;

- Увеличаване на теглото;

- Трудности при зачеване;

- Растеж на окосмяване по гърдите, гърба и лицето;

- Липса на сексуално желание.

Ниското ниво на пролактин при жените се характеризира със симптоми като безплодие, менструални нарушения, спонтанни аборти, липса на кърма след раждане, подуване и метаболитни проблеми.

При мъжете с ниски нива на хормона може да се наблюдава невъзможност за зачеване и намалено сексуално желание.

Синдромът може да бъде придружен и от мигрена, психични проблеми и фобии.



Диагностика и корекция на нивата на пролактин

При съмнение за високи нива на пролактин пациентите трябва да си направят кръвен тест за хормона. Лекарите могат да назначат и ЯМР на мозъка, като този тест им позволява да установят дали излишното вещество е свързано с наличието на тумор.

Пролактинът е важен хормон, но не всеки знае какво представлява. Ако нивото му в организма надвишава нормата, не се притеснявайте, след първото изследване лекарите обикновено назначават втори тест. Ако в резултат на диагностиката се установи хиперпролактинемия, на пациента се назначава лечение, като се вземат предвид откритото заболяване и индивидуалните особености на организма. То може да включва медикаменти, операция или лъчетерапия.
За да се открият ниски нива на пролактин, е необходимо да се направи и хормонален тест.
За нормализирането му лекарите предписват комплексна терапия, която включва посещения при психотерапевт, невролог, гинеколог и ендокринолог. В някои случаи те предписват антидепресанти и диуретици за облекчаване на симптомите. Ако се открие тумор, на пациентите се предписват операция, химиотерапия и лъчетерапия.

За да се предотврати развитието на някакви аномалии, лекарите препоръчват периодични хормонални изследвания. Ако след тестовете се появят отклонения, трябва да се установи причината за аномалията и да се започне своевременно лечение.