Автор
Весела Георгиева

Уникална диета помага на хората с чернодробни проблеми

"Маса номер 5" е хранителен режим, създаден специално за хората с проблеми с черния дроб и жлъчката. Неин автор е диетологът Михаил Певзнер.

Препоръчителна е за болните с остър холецистит, хроничен холецистит без обостряне, цироза на черния дроб, хроничен панкреатит, подагра, както и уролитиаза с камъни, образувани от соли на пикочната киселина, както и за пациенти със заболявания на жлъчните пътища, черния дроб и жлъчния мехур.

Противопоказна е при заболявания на стомашно-чревния тракт.



Диета "Маса номер 5" осигурява нормален прием на протеини и въглехидрати с някои ограничения на мазнините. От менюто се изключват храни, които съдържат пурини, холестерол, оксалова киселина, етерични масла, както и храни с мазнини, които са се окислили по време на пържене. Освен това се ограничава приемът на сол.

Диетата трябва да съдържа храни, богати на липотропни вещества, фибри, пектини.

Всички ястия са варени, печени без коричка или задушени.

Препоръчително е да приемате храна 4-6 пъти на ден на малки порции. Желателно е храната да се смила максимално добре. На празен стомах трябва да пиете колкото е възможно повече течности.

На ден трябва да се приемат 80 г протеини, 80-90 г мазнини, до 400 г въглехидрати.

Подобна щадяща диета е целесъобразна за кратко време, казват експертите.

Препоръчително е да се ядат супи: млечни, зеленчукови, от зърнени храни, плодове. Не трябва да се прави запържена застройка. Позволено е нетлъстото, постно месо (говеждо, птиче), риба (костур, платика, мерлуза, треска, треска).

Мляко, кефир, извара трябва да се консумират не повече от 200 г на ден. Можете да готвите ястия с извара: гювечи, суфлета, чийзкейкове.

Не повече от 2 пъти седмично можете да ядете сладкиши (кифлички или пайове), без масло. Не трябва да ядете повече от едно яйце на ден. Препоръчително е да се ядат сурови и варени зеленчуци. Изключително полезни са морковите и цвеклото.

Избягвайте репичките, газираното, шоколада, маринованите храни, консервите, гъбите.

Ето и едно примерно меню:

За закуска можете да хапнете херинга с филийка хляб, не мек, в комбинация с чай.

Втората закуска може ба бъде порция каша от елда и зеленчуков сок.

За обяд изберете зеленчукова супа или варена риба, зеленчуци и картофено пюре.

За вечеря е подходяща запеканката от извара с ниско съдържание на мазнини, както и чай със захар. Преди да си легнете, можете да се подсладите с няколко бисквитки със сладко плодово желе.