Автор
Пепа Попова - Пепита

Единственото доказано спасение и защо бягаме от него: Истина и митове за ваксината срещу HPV

Темата днес - HPV/Истина и митове за ваксината срещу HPV е повече от актуална, защото статистиката, по отношение на този здравен проблем, е наистина стряскаща: всеки ден една жена в България губи битката с рака на маточната шийка.

По данни на Националния статистически институт, средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточната шийка. Заболеваемостта у нас по последни данни е 28.7 на сто хиляди жени при средна за Европа 13.4 на сто хиляди, което поставя страната ни на трето място в Европа по заболеваемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV. Съществува ефективна профилактика – ваксина срещу HPV, но ваксиналното покритие в България е едва 3%, въпреки че ваксината е безплатна за момичета на 10-13 години.

Защо българите сме отново скептично настроени към единственото доказано оръжие срещу HPV вируса? Колко сериозен е пожизненият риск от заразяване с папилома вируса? Ракът на маточната шийка единственото заболяване, свързано с HPV ли е? Еднакво засегнати ли са и двата пола? Отговор на тези въпроси търсим заедно с Д-р Христиана Бацeлова- асистент, катедра „Епидемиология и МБС“, Медицинския университет в Пловдив

Д-р Бацелова обясни, че човешкият папилома вирус (HPV) не е виновен само за рака на шийката на матката при жените, както е известно, а може да причини над 10 други злокачествени заболявания, от които страдат и мъже. Човешките папилома вируси (HPV) са семейство вируси, които могат да заразят кожата и лигавиците.
Има повече от 200 типа HPV: те могат да засегнат вътрешните и външните гениталии, аналната област, областта на устната кухина и фаринкса, както и определени участъци от кожата при жените и мъжете.
Около дузина от тези типове HPV се наричат високорискови. Те могат да бъдат причина за някои видове рак при мъжете и жените, най-честият от които е ракът на маточната шийка.
В почти 90% от случаите инфекцията с HPV остава незабелязана и понякога може да доведе до тежки и сериозни заболявания и при двата пола. Вирусите могат да останат за по-дълго време в тялото или да се изчистят сами от организма. Нискорисковите типове HPV могат да доведат до генитални брадавици, докато високорисковите могат да причинят предракови изменения и рак на маточната шийка, рак на вагината, вулвата, ануса, пениса, устна кухината и фаринкса.

Доктор Бацелова обясни, че както при други вируси (грип, хепатит В и др.), ваксинацията е най-ефективният начин за превенция на HPV инфекция. Чрез HPV имунизацията изградените антитела предотвратяват развитието на инфекция, дори когато сме в контакт с вируса. Ваксинирането срещу HPV се препоръчва в ранна възраст, преди излагане на риск от контакт с вируса, като добави, че има смисъл да се поставя ваксина в догонваща възраст, развенчавайки един от митовете съществуващите митове по отношение на най-мощното оръжие срещу HPV вируса.

Как д-р Бацелова обори всички разпространени митове за ваксината срещу HPV вижте във видеото.

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Бацелова е началник Хигиенно-епидемиологичен отдел, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив, член е на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицинския университет в Пловдив. Приела е мисията на "Заедно против HPV за здраве и защита!" за своя.