Автор
Woman.bg

Сладки съвети за направа на домашни конфитюри и сладка

Лятото продължава само три месеца, но с подходящи продукти и правилни стъпки плодовете в твоите сладка ще бъдат като пресни през цялата зима!

Ето и няколко ценни насоки при приготвянето на домашни конфитюри и сладка.

Каквито са плодовете, такова е и сладкото

Свежите плодове са с най-добри вкусови качества, но може да използваш и замразени.
В идеалния случай, ако има как да си ги откъснеш сам, никога не го прави непосредствено след дъжд, защото тогава вкусът им не е особено силен.
Плодовете не трябва да бъдат презрели, защото обикновено вече е започнал процес на ферментация.
Плодовете имат различно съдържание на пектин в зависимост от това колко сочен е плодът и колко киселина има в него. Това е определящо за степента му желиране (вж. инфографиката).
Плодовете трябва да се измиват добре, но никога да не се киснат прекалено дълго във вода, в противен случай те ще загубят вкуса си.
Някои плодове се окисляват бързо (стават кафяви), затова е важно да се обработват директно след нарязването им.


Съвършените пропорции

Количеството плодове зависи от типа захар, която ползваш. С желиращата захар Захира плодовете в твоите сладка ще бъдат като пресни през цялата зима! Нейните свойства запазват техните полезните витамини и естествен цвят, като същевременно удължават срока на годност на продукцията ти!:

За желираща захар 1:1, 1 кг плодове се обработват с 1 кг захар
За желиращата захар 2:1, 1 кг плодове се обработват с 500 г захар
За желираща захар 3:1, 1.5 кг плодове се обработват с 500 г захарЗа всеки конфитюр трябва бурканче


За да се съхрани конфитюра правилно, е необходимо да подготвиш бурканите и капачките по правилния начин. Има няколко възможности:

Измий бурканчетата, постави ги влажни върху решетката на фурната с отвора надолу, след което ги остави за10 минути във фурната при 100 ° C.
Затопли ги за 10 минути на парна баня

Важно:
Бурканите трябва да са топли при бутилиране, в противен случай могат да се счупят, когато се сипе горещият конфитюр!

Извари капачките в продължение на 10 минути в кипяща вода с оцет, след което ги извади върху чиста кърпа, за да изсъхнат.На старта... Бум!

Вече всичко е готово и може да пристъпиш към действие:

Смеси нарязаните и/или пюрирани плодове и захарта.
За много сладки плодове се препоръчва добавянето на сок от лимон или лайм или кора от цитрус.
Остави сместа за кратко, за да могат плодовете да попият захарта.
Сложи плодовете със захарта да врат в продължение на 4 минути, като постоянно разбъркваш, за да не загорят.
Не ги оставяй на котлона по-дълго от необходимото, в противен случай пектинът ще бъде унищожен и конфитюрът няма да се сгъсти.
Когато се образува пяна, може да я отстраниш с решетъчна лъжица. Пяната е напълно естествена и се дължи на протеина в плодовете.

Проба, проба...

За да провериш как върви желирането, използвай малка лъжица, загреби от конфитюра и остави върху студена повърхност да изстине за кратко. След това наклони повърхността, за да видиш дали ще започне да се стича.
Ако конфитюрът все още не е желиран, сложи да поври още малко и направи втори тест. Не оставяй конфитюра твърде дълго (максимум 10 минути!), защото в противен случай пектинът ще бъде унищожен.

Вече конфитюрът е на финалната права


Най-важното при сипването на конфитюра е ръбовете на бурканчето да останат чисти, тъй като пръските пречат при затварянето. За удобство, може да използваш фуния, която пасва добре на гърлото на буркана, след което, за всеки случай, да почистиш ръба с домакинска хартия.
Важно: Конфитюрът трябва да се бутилира, докато е още горещ. Оптималната температура при затваряне е 40 °C, за да се създаде вакуум и по този начин да се гарантира дълъг срок на годност.
Бурканите с конфитюр се съхраняват най-добре на тъмно, сухо и при стайна температура.
Конфитюрът може да се замразява, като по този начин цветът и вкусът му се запазват до 60 месеца.

(в материала има продуктово позициониране)