Наричат я Купата на Буда. Прилича на салата от различни съставки, но не точно. Реално е почти философия за здравословен начин на живот.
Става въпрос за древен ритуал, заимстван от будистките монаси. Те обикаляли къщите с купа в ръка, молейки хората да споделят с тях храната си.
Марта Стюарт е първата, която описва ястието в книгата си „Без месо“ (2013 г.). Ястието бавно, но сигурно придобива популярност и се превръща в истински феномен през 2016 г.
Днес Купата на Буда е кулинарна тенденция, която е своеобразно лекарство за душата и тялото.
В нея трябва да попадат сезонни плодове и зеленчуци, предимно вегетариански. Можете разбира се да включите и риба.
Подобно меню е идеално за лек обяд или прекрасна вечеря, която няма да натовари нито стомаха, нито мисълта ви.
Тези, които искат да си приготвят класическа купа на Буда, трябва да включат задължително 5 продукта в нея, които са изцяло личен избор.
можете да сложите в своята купа броколи, печени картофи (батати), нахут, чери домати, авокадо, гъби, яйца, леща...
Колкото по-пъстра е храната в купата, толкова по-добре за вас - ще ви зареди с настроение, енергия и ще се погрижи за храносмилането ви.