Автор
Весела Георгиева

Емоционалната изневяра - как да я разпознаете?

Според психолога д-р Кели Рабенстейн Донахю, емоционална измяна е налице не само когато партньорът споделя емоциите си с други хора, но и когато системно посвещава време, внимание и симпатия на друг човек, вместо да ги влага в собствената си връзка...

Д-р Донахю казва, че ако не прекарвате достатъчно време заедно, ако нещо по между ви липсва, ако чувствате празнина, твърде вероятно е партньорът да ви изневерява физически или емоционално.

Донахю и секстерапевтът д-р Каролина Патаки са единодушни, че въпросът дали флиртът минава за емоционална измяна е твърде субективен.

Днес, с наличието на интернет и социалните мрежи, подобна емоционална измяна е доста трудна за улавяне, но пък лесна за доказване.

Един от сигурните знаци обаче е дистанцията. Ако усещате, че партньорът ви се отдалечава от вас, то има нещо гнило. Като добавим и факта, че ходи с телефона и в тоалетната, крие екрана, получава съобщения, значи определено има трети във връзката ви.

Ако му зададете въпрос за негова позната или колежка и той започне да се оправдава и да твърди, че си въобразявате, пак бъдете нащрек.



И един съвет! Заявете открито чувствата си. Ако връзката на партньора ви с негова колежка или приятелка ви притеснява, кажете му го в прав текст. Ако той не се съобрази с мнението ви, време е за по-сериозни действия.

Говорете директно. Поставете темата открито и ако не получите отговор, действайте. Все пак трудно се живее с постоянни подозрения и недоверие. А и не си струва.

В крайна сметка партньорът ви трябва да се съобрази с вас и вашето мнение, ако наистина държи на връзката ви. Иначе е дошло време да се разделите. Звучи ужасно, но по-добре рано, отколкото да загубите много години и след това да се окажете в една връзка, в която подозрението е ежедневие.