Автор
Теодор Муховски

Тези 10 факта за Вселената ще ви смаят

Марат Айрапетян - популяризатор на науката, инженер от Младежкия космически център на Московския държавен технически университет "Бауман", ни сподели 10 факта за нашата Вселена, които са изумителни. Ето ги и тях:

1. В Космоса няма звуци, там цари пълна тишина.

Свикнали сме да виждаме във филмите как в Космоса винаги се случва нещо, например нещо се взривява. И това се случва със звук. Но самият звук е трептене, което се предава чрез въздуха. В пространството няма въздух, следователно няма и звук.

2. Атмосферата на Марс е 100 пъти по-малко плътна, отколкото на Земята.

Във филма "Марсианецът" огромно парче желязо се врязва в главния герой и го нарани. Всъщност такъв сценарий е много малко вероятен. Тъй като атмосферата на Марс е по-малко плътна, вятърът няма достатъчно енергия, за да повдигне такова масивно тяло.

3. Цялата огромна американска лунна програма "Аполо" струва по-малко, отколкото САЩ харчат годишно за военни

Лунната програма е струвала около 25,4 милиарда долара, което в нашите реалности е около 152 милиарда долара. Според открити източници военният бюджет на САЩ в момента възлиза на повече от 800 млрд. долара. Много хора казват, че полетите в Космоса са много скъпи. Но се оказва, че всичко е относително и зависи кой за какво харчи парите си.



4. До Луната остават 4 дни, а до Марс - само 6 месеца

Смятаме, че планетите са много далече. Разстоянието от Луната до Земята обаче е около 400 хиляди километра. И не отнема много време да стигнем дотам - само четири дни.

Между другото, между двете точки на пространството може да се пътува с всякаква скорост, която не превишава скоростта на светлината. Но човек не може да издържи на възникващите претоварвания. По оптимална траектория, удобна за човек, до Марс се стига за около половин година (55 млн. км в определен момент).

5. На Венера налягането е 90 пъти по-високо, отколкото на Земята

За космическите апарати е трудно да се справят с такова налягане: нито един от тях не е работил на планетата повече от два часа. Ето защо човечеството планира да лети до Марс, а не до Венера. Там условията са доста по-комфортни.

6. В космоса има много космически отпадъци. Много!

Космическите отпадъци са неработещи спътници, отломки от катастрофи и сблъсъци на спътници и горни степени на ракети. Около Земята се намират около 30 000 космически обекта, по-големи от 10 см. И това са само тези, които са успели да бъдат открити.

От тях само 7-8 хил. са космически апарати, докато обектите с размер 1 см. или по-малко са десетки, или стотици пъти повече. Космическият боклук е един от най-критичните проблеми в глобалното изследване на Космоса в днешно време.



7. Само 2-3% от ракетата е полезен товар

За да навлезете в околоземна орбита и да преодолеете земната гравитация, трябва да ускорите ракетата до скорост над 7,9 км в секунда, което е около 28 000 км в час. Това изисква много гориво.

Например, астронавтите летят до МКС с космическия кораб "Союз". Този кораб тежи около 7 тона. За да го изпратите до МКС, ви е необходима ракета с тегло 300 тона. Това означава, че само 2-3% от ракетата са полезен товар.

8. Ракетите летят в Космоса на същия принцип като балоните

Когато надуем балон и след това го пуснем, въздухът излиза под налягане през гърлото на балона. Въздушните частици се движат в едната посока, а балонът - в другата. Това е принципът на реактивното задвижване! Полетът на ракетата също се основава на този принцип, с тази разлика, че вместо изтичащ въздух се използва горимо ракетно гориво, а вместо топката - ракетен двигател.



9. Първата космическа станция на Луната и Венера е съветска

Първата държава, която доставя космически кораб на повърхността на друга планета, е СССР. "Луна-2" достига повърхността на земния спътник на 14 септември 1959 г. Във вътрешността на апарата има петолъчки във формата на петоъгълници с герба на СССР, както и научно оборудване. Именно експедицията "Луна-2" установява, че на Луната няма глобално магнитно поле със значителна сила. А на 15 декември 1970 г. на Венера каца първата станция - също изработена от СССР. Тя не работи на повърхността дълго, а само 20 минути.

10. Слънцето е наистина огромно.

Ако Слънцето беше с размерите на обикновена входна врата, Земята щеше да е с размерите на стотинка. Слънцето би могло да побере обема на един милион от нашите планети, а масата на Слънцето е около 300 000 пъти по-голяма от тази на Земята!

Ще се радваме да СПОДЕЛИТЕ този интересен материал, който малко хора знаят.