Автор
Теодор Муховски

Вещите у дома, които трябва да разчистите още сега - крадат от енергията ви

Може би домът ви е пълен с неща, които изчерпват енергията и силите ви. Време е да се отървете от тях, колкото се може по-скоро.

Ако се окаже, че се клатушкате на краката си и ви се иска просто да стигнете до леглото, не отдавайте това на времето или натоварения ден в работата.

Със сигурност и това е така, но нека си признаем, че ако през деня сте скачали и сте се забавлявали, а собственият ви апартамент ви кара да спите, значи не сте виновни вие, а интериорът. По-точно, онези неща, които могат да предизвикат умора без видима причина.

По-студени нюанси на стените



Изненадващо, но цветът на стените, например в спалнята ви, също има силата да влияе на настроението ви и да предизвиква умора. Американски учени са установили, че сивото, синьото и лазурното и други по-студени цветове имат успокояващ ефект, забавят сърдечния ви ритъм и понижават кръвното ви налягане.

Ето защо в такава обстановка се чувствате сънливи през цялото време. Изводът е, че за да станете по-бодри и жизнени, трябва да пребоядисате стените в по-позитивни, топли цветове.

Постоянно включен телевизор



Фоновият шум е също толкова вреден за психиката, колкото и дрезгавата тишина. Така че ако имате навика да грабвате дистанционното веднага щом влезете в апартамента си, не се учудвайте, ако получите главоболие и изобщо не можете да се наслаждавате на бялата светлина.

Синият диапазон на видимата светлина също така потиска производството на мелатонин - хормон, който регулира циркадния ритъм, така че не можете да си починете или да се заредите с енергия.

Безпорядък и разпръснати вещи



Безпорядъкът, боклуците и мръсотията също не подобряват деня ни. Експертите посочват, че хаосът държи мозъка под постоянен стрес и напрежение, което пречи да се концентрираме. В крайна сметка това води до нервно изтощение и липса на бодрост.

Ако искате да подобрите благосъстоянието си и да спрете да заспивате в движение (защитен механизъм на организма срещу стреса), просто се вземете в ръце и подредете дома си. Друг вариант е да повикате професионалист, който може да свърши тази работа за нула време.

Бърза храна или твърди напитки



Храненето навън, нездравословните продукти, изпиването на една-две чаши алкохол или сладки напитки преди лягане също не е най-добрата идея. Например нездравословната храна, обогатена с прости въглехидрати и захар, провокира чести скокове на кръвната захар, последвани от внезапни спадове.

Това ни кара да се чувстваме не просто уморени, а изтощени. Пиенето на алкохол преди лягане води до неспокойни нощи, чести събуждания и невъзможност да отлепите глава от възглавницата сутрин.

Ароматни свещи



Особено с аромат на лавандула. Разбира се, самият аромат не е лош, но психолози от университета "Уесли" например са установили, че хората, които постоянно вдишват този аромат, се чувстват отпуснати и постоянно искат да спят.

Ето защо е най-добре да замените лавандулата с мента или цитрусови плодове. Но се уверете, че не прекалявате с нея! Многото ароматни свещи в една стая могат да предизвикат главоболие и в резултат на това - умора.

Плътно спуснати завеси



Плътно спуснатите завеси и дръпнатите щори могат да ви накарат да се чувствате депресирани или мрачни. Психолозите твърдят, че тялото ни се нуждае от много светлина, за да функционира правилно и ако не я получаваме, в крайна сметка имаме лошо настроение и негативни мисли.

Поради тази причина, експертите препоръчват да отваряме завесите през деня и да ги затваряме едва непосредствено преди лягане.

Студът в стаята



Изненадващо, липсата на отоплителен уред или, по-точно, ниската температура в стаята също може да ни накара да се чувстваме уморени. Това кара тялото ни да изпадне в хибернация и е трудно да го събудим.

Затова проветряването на спалнята в продължение на пет минути преди лягане би трябвало да е достатъчно, за да се почувствате по-добре.

Мобилен телефон на нощното шкафче



Трудно е да си представите живота си днес без смартфони и други джаджи. Те обаче не са толкова безобидни, колкото изглеждат на пръв поглед. Например навикът да поставяте телефона си до леглото е лоша идея.

От една страна, ще бъдете постоянно събуждани посред нощ, реагирайки на трептящия екран или чувайки внезапния звук на ново съобщение. Така няма да се наспите добре и ще се чувствате изтощени и уморени.

И второ, медиците твърдят, че вълните, излъчвани от джаджите, имат отрицателен ефект върху здравето ни и в крайна сметка се превръщаме в психологически зависими от смартфоните и таблетите. Ето защо психолозите препоръчват да оставяте мобилните телефони и другите електронни устройства в хола или кухнята, преди да си легнете.

Неподходящо спално бельо



Синтетичните чаршафи не способстват за качествен сън: те "пламват" в горещо време, охлаждат се в студено и не абсорбират влагата. Резултатът е, че се събуждаме с лошо настроение и си лягаме още по-уморени.

Памукът, ленът и кадифето са идеални за спане. Нуждаем се от удобна възглавница, топла завивка и матрак, който трябва да се обръща навреме. Тогава почивката ви ще бъде пълноценна и усещането за хронична умора ще се изпари от живота ви.