Автор
Антония Дамянова

Знаете ли, че: Косата ви побелява от тези храни

Според диетолога Елена Соломатина има определени храни, които може да стимулират появата на сива коса. В интервю за "Москва 24" тя споделя ценна информация за въпросните продукти, които могат да предизвикат ускорено побеляване на косата.

Соломатина споделя, че храните, които стимулират оксидативния стрес и повишават нивата на свободните радикали, могат да имат вредно въздействие върху космените фоликули и да нарушат процеса на пренасяне на меланина в тях.

View post on Instagram
 

Сред въпросните продукти са сладкишите, мазните и пържени храни. По думите на експерта те са изключитело вредни не само за целия организъм, но могат да допринесат за появата на сива коса.

На всичкото отгоре имат и негативно въздействат върху цялостното стареене на организма.

Ето защо е препоръчително подобни продукти да включваме в нашата диета възможно най-рядко, съветва диетологът.

Дерматовенерологът и алерголог-имунолог Светлана Турбовская пък посочва още един фактор, явяващ се като причина за появата на сива коса, особено при младите хора – и това е стресът. Тя допълва, че този проблем често може да бъде и генетично обусловен.

View post on Instagram
 

Имайки предвид информацията от двете специалистки, можем да се възползваме от знанията им и да избягваме храните, които могат да допринесат за ускореното побеляване на косата. Това е важна стъпка към поддържането както на младежкия вид, така и на здравословното състояние на целия организъм.

Четете още: Кето диетата помага и в борбата с раковите заболявания