Автор
Теодор Муховски

Никога не комбинирайте динята с тези напитки

Динята е един от най-популярните плодове, които се консумират през лятото. Тя е сладка, освежаваща, чудесна за хидратиране и има много свойства, подпомагащи здравето.

Оказва се обаче, че динята не бива да се комбинира с някои продукти - в тяхна компания тя дори може да бъде много опасна за един от органите.

Защо е полезно да ядем диня?


Динята се състои предимно от вода - затова тя е идеалният плод за горещите дни. Когато се охлади, тя е не само чудесно освежаваща, но и хидратираща. Освен това този плод проявява много благоприятни за здравето свойства - особено през пиковия сезон, т.е. от юни до август. Той може да се консумира не само самостоятелно като закуска, но и да се добавя към салати или смутита, наред с други неща.

Оказва се, че може да е опасно комбинирането им с определени напитки. Последствията? На първо място, фатални за черния дроб.

Пиете ли алкохол? Не яжте диня

Лятната ваканция е време, когато по-често посягаме към цветни напитки, бира или вино. Това се насърчава по-специално от многобройните събирания на открито, барбекютата и факта, че студените, освежаващи напитки са по-вкусни през топлите дни. Малко хора знаят, че те не трябва да се консумират в компанията на дини. Нещо повече, напоследък станаха популярни динени напитки и бири, които също е по-добре да се избягват. Защо? Защото в този плод се съдържа ликопен, червен пигмент от семейството на каротеноидите. Сам по себе си той има много благоприятни за здравето свойства: играе важна роля в превенцията на атеросклерозата, инфарктите и инсултите, неутрализира свободните радикали, отговорни за стареенето на организма, предотвратява възпаленията в кръвоносните съдове, регулира кръвното налягане и може да намали концентрацията на LDL холестерол в кръвта.

Въпреки това, както изследователите са установили през годините, ликопенът може да бъде вреден за здравето, когато се комбинира с алкохол. По-конкретно, той има отрицателен ефект върху черния дроб - води до увреждането му и до чернодробни заболявания.

Освен това консумираните проценти пречат на усвояването на ликопена, който е ценен антиоксидант.