Пухкавите, меки и сладки праскови и ярките, вкусни нектарини са едни от най-големите символи на лятото. Освен че са вкусни и ароматни, те са много полезни за организма.
Калорийната стойност на нектарините е 48 ккал на 100 грама продукт, докато прасковата има 39 ккал. Плодовете съдържат бета-каротин, витамини от група В, А, С, Н и РР, както и основни минерали: калий, калций, магнезий, желязо, сяра, фосфор и натрий, пектин, естествени захари, диетични фибри, които нежно пречистват организма.
Ползи от тези плодове:
Кои са вредите от тях:
Поради високото си съдържание на естествена захар нектарините трябва да се консумират с повишено внимание от диабетици, а понякога може да се появи индивидуална непоносимост към продукта.
Ако искате да отслабнете, ползите им са:
Затова те са идеален сезонен плод за тези, които спазват диета или следят теглото си. Нещо повече, яденето на един до три плода дневно в продължение на една седмица не само ви помага да отслабнете, но и извършва ефективна детоксикация на организма, без използването на химикали.
Как да изберем най-добрия плод:
1. Външен вид
Нектарините не трябва да са прекалено лъскави, тъй като това може да е знак, че са били покрити с парафин. Те трябва да са яркожълти с червени страни, но ако са розови, това е знак, че плодът все още не е узрял.
Прасковите не трябва да изглеждат прекалено ярки, с естествен жълто-червен цвят. Уверете се, че кожата на прасковата е гладка, без петна, бръчки или вдлъбнатини. Ако плодът има тъмни вдлъбнатини, процесът на гниене вече е започнал.
2. Твърдост
Плодовете на нектарината не трябва да са прекалено меки, а е по-добре да изберете плодове с месеста част, която се поддава на лек натиск, но не се смачква.
Същото се отнася и за прасковите. Ако са твърде меки, плодовете са презрели, докато твърдите означават, че са все още зелени.
3. Мирис
Качествените нектарини и праскови винаги трябва да имат ясно изразен сладък мирис. Липсата му може да означава, че плодовете не са узрели или съдържат твърде много пестициди.
4. Месеста част
В зависимост от сорта, зрялата нектарина трябва да има жълти или червени ивици в месестата част; ако няма ивици, това най-вероятно е показател за съдържанието на нитрати в плода.
Прасковите трябва да имат жълто или бяло месо с розови ивици.
Четете още: Ето защо не изхвърлям семките от динята, а ги пека