Автор
Теодор Муховски

Какво се случва с тялото ви, когато ядете праскови и нектарини

Пухкавите, меки и сладки праскови и ярките, вкусни нектарини са едни от най-големите символи на лятото. Освен че са вкусни и ароматни, те са много полезни за организма.

Калорийната стойност на нектарините е 48 ккал на 100 грама продукт, докато прасковата има 39 ккал. Плодовете съдържат бета-каротин, витамини от група В, А, С, Н и РР, както и основни минерали: калий, калций, магнезий, желязо, сяра, фосфор и натрий, пектин, естествени захари, диетични фибри, които нежно пречистват организма.



Ползи от тези плодове:

  • Укрепват зъбния емайл.
  • Подобряват състоянието на кожата, косата и ноктите.
  • Укрепват сърдечния мускул.
  • Оказват благоприятен ефект върху храносмилателните процеси, имат леко слабително действие.
  • Показани са при анемия, тъй като спомагат за повишаване на хемоглобина в кръвта.
  • Запазват влагата в клетките на кожата.
  • Ускоряват метаболитните процеси в организма.
  • Стабилизират нервната система.
  • Укрепват имунната система.
  • Служат като източник на енергия.
  • Насърчават загубата на тегло.
  • Представляват превантивна мярка срещу камъни в бъбреците.
  • Кои са вредите от тях:

    Поради високото си съдържание на естествена захар нектарините трябва да се консумират с повишено внимание от диабетици, а понякога може да се появи индивидуална непоносимост към продукта.



    Ако искате да отслабнете, ползите им са:

  • Имат ниска калорийна стойност.
  • Поддържат ситост за дълго време.
  • Затова те са идеален сезонен плод за тези, които спазват диета или следят теглото си. Нещо повече, яденето на един до три плода дневно в продължение на една седмица не само ви помага да отслабнете, но и извършва ефективна детоксикация на организма, без използването на химикали.



    Как да изберем най-добрия плод:

    1. Външен вид

    Нектарините не трябва да са прекалено лъскави, тъй като това може да е знак, че са били покрити с парафин. Те трябва да са яркожълти с червени страни, но ако са розови, това е знак, че плодът все още не е узрял.

    Прасковите не трябва да изглеждат прекалено ярки, с естествен жълто-червен цвят. Уверете се, че кожата на прасковата е гладка, без петна, бръчки или вдлъбнатини. Ако плодът има тъмни вдлъбнатини, процесът на гниене вече е започнал.

    2. Твърдост

    Плодовете на нектарината не трябва да са прекалено меки, а е по-добре да изберете плодове с месеста част, която се поддава на лек натиск, но не се смачква.

    Същото се отнася и за прасковите. Ако са твърде меки, плодовете са презрели, докато твърдите означават, че са все още зелени.

    3. Мирис

    Качествените нектарини и праскови винаги трябва да имат ясно изразен сладък мирис. Липсата му може да означава, че плодовете не са узрели или съдържат твърде много пестициди.

    4. Месеста част

    В зависимост от сорта, зрялата нектарина трябва да има жълти или червени ивици в месестата част; ако няма ивици, това най-вероятно е показател за съдържанието на нитрати в плода.

    Прасковите трябва да имат жълто или бяло месо с розови ивици.

    Четете още: Ето защо не изхвърлям семките от динята, а ги пека