Автор
Кристина Кирова

Никой не е безгрешен? Белослава, обичаме музиката ти, но така не може

Скъпа Белослава, обичаме музиката ти, харесваме присъствието ти на сцената, необходимо ни е. Но така не може. И нека точно тук да сложим една много хубава и ясна граница - Белослава като артист е едно. Човекът Белослава, който се качва зад волана с 1.2 промила алкохол в кръвта е друго. Надяваме се да не чуваме никога повече за второто.

Изминаха почти три дни, откакто научихме, че певицата е хваната да управлява автомобила си в нетрезво състояние и съвсем очаквано, коментарите не стихват. За съжаление обаче май няма да има последствия и всичко ще си отшуми. Защото нямало достатъчно доказателства, за да бъде образувано дело. Дрегерът бил без пломба, пък и Белослава отказала кръвни проби. Защото, както самата тя призна, наистина е карала пияна. Та всичко ще мине и ще замине. Както и между другото я успкояват в коментарите в социалните мрежи нейните звездни приятели. Почти няма известна личност от бг шоубизнеса, който да не е сложил поне един емотикон със сърце или да не е написал "И това ще мине", "Никой не е безгрешен", "Горе главата" и всякакви подобни окуражителни реплики, които подхождат по-скоро на ситуация, в която майка успокоява детето си, че е получило двойка в училище, отколкото на тази, в която възрастен човек е взел осъзнатото решение да кара почерпен. Ами ако тази грешка беше коствала нечий живот? Дали щяхме да сме все така великодушни и прощаващи? Пак казвам - тук музиката на Белослава не играе, говорим за човека Белослава, който кара пил и който поставя в опасност себе си и останалите участници в движението. А пък тя самата е много наясно с действието си, все пак е била и лице на кампания "Не карам пил"... Забавно, нали?

View post on Instagram
 

Та приятелите на Белослава сега са подели друга "кампания" под формата на подкрепящи коментари и тя може да се нарече "Вие все едно никога не сте карали пили". Ами повечето здравомислещи хора не са. Защото животът им е мил. Грешки правим всички, само че когато тези грешки могат да се окажат фатални, е по-добре да замълчим, да сведем глава и никога повече да не ги повтаряме. И това би било достатъчно, би било достатъчно и ако приятелите ни ударят едно рамо, но не в публичното пространство, бидейки известни личности, които дават пример. Защото някой подрастващ може да си каже "Ще се кача на колата, нищо че съм пил, безгрешни няма", когато гледа цялата тая подкрепа в коментарите.

View post on Instagram
 

Да, в България сме прекалено критични, когато става дума за някой друг. За приятел, за съседа, за някой познат, а за някой известен сме си направо безмилостни. Линчуваме наред, когато някой разпознаваем сбърка. Само че от грешка до грешка има разлика. А и да не забравяме, че има разлика, когато грешката е допусната от обикновен хомо сапиенс, съвсем друго е, когато е допусната от някоя "звезда". Вторите биват доста по-лесно извинени. Не в социалните мрежи, а в реалния живот - на гишето в банката, на касата в магазина, пред някоя институция, пред която се вие километрична опашка. Намират се оправдания, намират се добри адвокати и започват да не се намират доказателства. От тази гледна точка - защо се сърдим на Белослава? Колко пъти Явор Бахаров се размина с правосъдието, макар и да е карал на какви ли не субстанции? Ако ставаше дума за някой обикновен човек, който няма нито известност, нито кой знае колко високо положение в обществото, щеше да си понесе необходимите последствия, че и отгоре. Ами Максим Стависки - къде е? Не знам, но не е в затвора, а едно момиче остана в кома заради "двете му глътки домашна ракия". Пак 1.2 промила, между другото.

Проблемът не е в отделните личности, проблемът е много по-надълбоко, защото ние като общество сме сбъркани. Колко пъти сте чували за някой популярен човек, който е получил специално отношение, само защото го дават по телевизора? Сякаш има някакво негласно предимство за известните. Те не могат да чакат на опашки, не могат да получават наказания, не може да търпят нелюбезности, ставаме внимателни, когато ги гледаме в очите, иначе зад екрана е лесно и сме безпощадно критични.

View post on Instagram
 

Грешка. Голяма, но за радост не фатална. Може би заради полицаите, които са се намесили, може би заради късмет. Последствия трябва да има, защото дори ей така, за единия пример, трябва да се покаже, че когато извършваш подобно деяние, не може да ти се размине. Да се извиниш е умение, което не всеки притежава, защото не всеки осъзнава колко е важно, понякога го правим, просто защото така трябва и така се очаква. Истината е обаче, че ако тази грешка беше отнела живот, извинението нямаше да има никаква тежест.

Искаме да слушаме музиката на Белослава, искаме да я виждаме и на сцената. Но преди това искаме правосъдието да си свърши работата. Защото всички сме хора, всички бъркаме, но и всички трябва да си плащаме цената за грешките.

Четете още: Дрегер без пломба: Няма да има наказание за Белослава?