Автор
Теодор Муховски

12 мита за менопаузата, в които трябва да спрете да вярвате още сега

Менопаузата обикновено не се свързва с приятни промени: малко вероятно е жените да нарекат този период дългоочакван. Горещи вълни, промени в настроението и други странни явления.

Но спокойно: страшните картини, които си представяме, може да се окажат само общоприети митове. Нека се опитаме да разсеем някои от тях:

След менопаузата ще трябва да забравите за секса

Абсолютно невярно! Бъдете сигурни: можете да имате щастлив и здравословен сексуален живот.

Все пак ще имате нужда от малко лубрикант. Когато нивото на естрогена спадне, притокът на кръв към влагалището се влошава, което причинява сухота. Не забравяйте, че съвременната медицина ви позволява да решите всички проблеми и дори не си помисляйте да слагате кръст на себе си - много хора отбелязват, че след менопаузата сексът става още по-добър.

Менопаузата настъпва на 50-годишна възраст

Да, средната възраст за настъпване на менопаузата е 51 години, но не я приемайте като краен срок или задължително правило. Експертите твърдят, че времето на настъпване на менопаузата зависи до голяма степен от генетиката. Дали вашата майка, сестра и баба са започнали менопаузата на 45 години? Има голяма вероятност и при вас да е така. Ако пушите или страдате от хронични или автоимунни заболявания, шансовете за ранна менопауза се увеличават.

Гарантирано е, че ще натрупате допълнителни килограми

Жените наистина наддават на тегло по време на менопаузата: хормоналните промени забавят метаболизма. Но не обвинявайте хормоните за всичко - липсата на физическа активност и нарушенията на съня също оказват негативно влияние върху фигурата ви. Ако тренирате и се движите редовно, храните се правилно и си почивате, няма да ви се налага да си купувате дрехи с няколко размера по-големи.

Соеви продукти - естествена хормонална терапия

Продуктите с високо съдържание на соя ще бъдат полезна добавка към диетата, но определено не са добър лек: учените никога не са доказали, че употребата на соя помага за облекчаване на симптомите на менопаузата. Но плацебо ефектът определено действа.



Обречени сте на остеопороза

Остеопорозата е заболяване, свързано със загубата на калций в костите. Но не си мислете, че след менопаузата всички жени неизбежно стават крехки като крила на пеперуда. Колкото по-висока е костната ви плътност в началото на менопаузата, толкова по-малка е вероятността да развиете остеопороза. Яжте храни с високо съдържание на калций, правете физически упражнения за укрепване на костите си или помолете лекаря си да ви предпише курс с витамини - здравето ви е във вашите ръце.

Менопауза води до загуба на паметта

Често забравяте имена или постоянно губите ключовете на апартамента си? Още веднъж, не обвинявайте менопаузата за всичките си грехове. Възможно е загубата на памет да е просто симптом на стареенето. И с нея се сблъскват не само жените, но и мъжете. Има редица причини, поради които когнитивните функции намаляват: депресията, тревожността, страничните ефекти на лекарствата и неправилното хранене също влияят на състоянието ви.

Менструацията ви ще изчезне за един ден

Мислите, че просто ще се събудите и ще осъзнаете, че менструацията ви е изчезнала от живота ви завинаги? Това е често срещано погрешно схващане. Менструалната функция изчезва постепенно, а самата менструация се променя: може да бъде по-лесна или по-трудна за понасяне, по-кратка или по-дълга, по-обилна или по-слаба. Само 10% от жените спират менструацията напълно и без никакви промени.



Приливите и отливите са най-големият ви враг

Някои са убедени, че горещите вълни са най-неприятният и често срещан симптом на менопаузата. Но бъдете готови да се справите с нещо повече от треска: в живота ви може да се появят и нощно изпотяване, проблеми със съня, главоболие, подуване на корема и промени в настроението. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако симптомите започнат сериозно да влияят на ежедневието ви.

Менопаузата трябва да се лекува

Менопаузата е напълно нормален процес, а не заболяване. Терапията може да помогне за облекчаване на симптомите и за контролиране на протичането на хроничните заболявания, които могат да ги влошат. Някои жени изобщо не се нуждаят от помощта на лекари през този период.

Не можете да забременеете

По време на процеса на менопауза не могат да забременеят само жени, които използват защита. Яйцеклетките продължават да се образуват до окончателното настъпване на менопаузата, макар и не твърде активно. Ако не планирате да имате бебе, не бързайте да се отпускате.



Със сигурност ще трябва да страдате от симптомите

За щастие това също е мит. Съществуват много начини да намалите дискомфорта и да се чувствате по-добре по време на менопаузата. Универсална рецепта обаче не съществува. Някои хора предпочитат да се занимават с йога и диета, други приемат хормонозаместителна терапия.

Хормонозаместителната терапия е изключително опасна

Временната употреба на хормонозаместителна терапия в малки дози няма да причини никаква вреда и ще ви облекчи от неприятните симптоми. Освен това хормонозаместителната терапия намалява риска от сърдечни заболявания. Но има един нюанс: за някои жени хормоналното заместване е противопоказно по здравословни причини. Не забравяйте да обсъдите всички възможни рискове със специалист.

Как да преживеем менопаузата?

Разказва експерт - гинекологът, блогърът Елена Ордянц.

"Най-разпространеният мит за менопаузата, с който се сблъскват жените, е идеята, че на 50 години животът свършва и трябва да се примирите с него. Всъщност хормоналната терапия ефективно се бори със симптомите на менопаузата.

Противно на стереотипите, приемът на хормони по време на менопаузата не прави жените дебели, "грозни" или раково болни. Напротив, хормоните могат значително да подобрят качеството на живот. Приемът на медикаменти се справя със симптоми като изпотяване, горещи вълни, депресия.

За да се подготвите за менопаузата, е необходимо да следите промените в цикъла. Ако той е станал по-кратък или се е променил характерът на изпускането - посетете гинеколог. Това може да са симптоми на менопаузата.

Всички жени над 40-годишна възраст трябва да се замислят за промяна на начина си на живот. Сега от всяко желязо се говори за значението на спорта, правилното хранене, качествения сън и намаляването на стреса. А това са четирите компонента, които ще помогнат на една жена да остане активна и здрава."