Автор
Пепа Попова - Пепита

Код здраве: Как да се справим с атопичния дерматит през пролетта и лятото?

Днес в рубриката ни за здраве на фокус ще бъде кожата. Най-големият орган в човешкото тяло е единственият, изцяло изложен на външно влияние. За да се защити, кожата има няколко бариери, чиито цели са да държат различните патогени далеч от порите ѝ. Има ситуации обаче, при които кожната защита е нарушена и това най-често се случва, когато има дисбаланс в съотношението вода-мазнина във водно-липидния слой. В зависимост от това кой компонент е в излишък, кожата може да е суха или мазна. Прекомерно сухата кожа може да прояви склонност към атопизъм - състояние, което е свързано с нарушение целостта на клетките, водещо до раздразнение и инфекция. Атопичният дерматит e сред основните кожни заболявания, което според различни автори, засяга между 20% и 35% от детската популация и между 2% и 10% от възрастните. Честотата му постоянно нараства през последните десетилетия, като има прогнози за достигане на 50% от децата след около 30 години.
Защо толкова много нарасна честотата на атопичния дерматит? Кои са причините за развитието му? Кои са факторите, които обострят състоянието му, особено през пролетта и лятото? Какви са пробивите в лечението му? На всички тези въпроси ще търсим отговор заедно с доц. д-р Жана Казанджиева - специалист дерматолог и венеролог.

У нас около 200 000 възрастни страдат от атопичен дерматит, като заболяването се проявява под формата на обрив, съпътстван от постоянен сърбеж, сухота, напукване, зачервяване и загрубяване на кожата.

Доцент Казанджиева обясни, че в областта на атопичния дерматит навлизат мощни средства за лечение – янус-киназните инхибитори. Медикаментът е надежда за пациентите с по-тежки форми на заболяването, които не се повлияват от стандартното лечение с емолиенти и кортикостероиди. JAK-инхибиторите представляват малки молекули със специфичен прицелен механизъм на действие и водят до значително облекчаване на най-тежките симптоми при атопичен дерматит. Те се приемат под формата на таблетки, веднъж дневно и намаляват активността на ензим, наречен „Янус киназа“, в организма. По този начин помагат за намаляване на възпалението. Приемът на лекарство подобрява значимо състоянието на кожата и намалява обрива и сърбежа. Лекарството може да допринесе за намаляване на болката, тревожността и депресията, които могат да се появят при хора с атопичен дерматит. Може също така да облекчи нарушенията на съня и да подобри като цяло качеството на живот.

Новата терапия за атопичен дерматит е шанс за нашите пациенти да постигнат трайна ремисия и да подобрят качеството си на живот. Защото без ефективно лечение трудно се носи бремето на това заболяване. Дори в леките си форми то влошава чувствително качеството на живот. Атопичният дерматит води до болка, сърбеж и дискомфорт, които нарушават съня и самообслужването в ежедневието. Тежкият атопичен дерматит намалява кариерните и финансовите възможности на пациентите“, коментира доц. Жана Казанджиева – председател на секцията по дерматоалергология към Българското дружество по дерматология. Тя обясни също, че по време на рецидив атопичният дерматит снижава с 10% работоспособността дори при леките случаи и с 25% - при средно тежките и тежки случаи, а 57% от пациентите са с постоянно намалена работоспособност.

Кой е днешният ни гост накратко: Доцент д-р Жана Казанджиева д.м. е специалист-дерматолог. Работи в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“.
Доцент Казанджиева е член на: борда на Европейската Академия по Дерматология и Венерология, Българското Дерматологично Дружество, Фондация „Екзема“ и е председател на секцията по Дерматоалергология към БДД.
Има над 150 публикации в областта на дерматологията, които засягат диагностиката и лечението на екземите, уртикарията, псориазис, медикаментозните алергии, хемангиомите, лазертерапията, алергиите от козметични средства, различните видове алопеция и др.