Автор
Весела Георгиева

Ето как да предпазите децата от насекомите

Лято е. Топло е, навън сме, обикаляме градинки, паркове, планини и плажове - супер. Но лятото има и едно неудобство - около нас е пълно с някакви насекоми. Дали ще са комари, мухи, пчели или други, няма значение. Важно е да предпазим децата. Ето как.

Комарите, хапещите мухи и дървениците, са сравнително безобидни, обикновено предизвикват силен сърбеж и зачервяване, които преминават след 1-2 дни без последствия.

Повече проблеми предизвикват осите, медоносните и земни пчели и стършелите. Ако детето е алергично към ухапване от насекоми, вероятността да настъпят усложнения след ужилването, е много голяма.

Най-опасни са ужилванията близо до гърлото – по езика, небцето, устните, вътрешната страна на бузите, шията. Спешната медицинска помощ е задължителна.

Ако малчо бъде ухапан от пчела, жилото трябва да бъде извадено с пинсета. Колкото по-бързо се извади, толкова по-добре. Мястото се дезинфекцира със спирт. Поставя се студен компрес от вода или лед, за да намалеят отокът и болката. След това се намазва с кортикоиден крем.

Ако ужилването е по езика, устата, шията или детето е алергично, бързо отидете до Спешното. Вероятно лекарят ще постави инжекция с кортикостероид или адреналин.

Разбира се, важно е да дадем всичко от себе си, за да не се стига до такива ситуации...

На първо място, защитете дома си. Поставете комарници. Периодично пръскайте терасите, мийте добре с вода.

Когато излизате навън, можете да използвате специални спрейове, с натурални съставки.



Не давайте на детето да ходи босо по тревата или във водата - реки, ручеи, защото е възможно да бъде ухапано от жилещо насекомо.

Опасни са и откритите пазари - сладките плодове, особено гроздето, привличат пчелите, а осите налитат на суровото месо и рибата.



Обличайте малчугана с ярките, пъстри дрехи - те привличат насекомите, изберете светли, пастелни тонове.

Задължително измийте добре кожата след като се приберете у дома.