Автор
Антония Дамянова

Задушаваща нежност: Как токсичната любов на майката може да бележи човек за цял живот

Връзката на майката с нейното дете поставя основата на бъдещата личност на човек - неговия характер, навици, привички, видове привързаност, начини на общуване със света и дори с бъдещия партньор. Всякакви ексцесии в отношенията родител-дете не предвещават нищо добро. Майчината любов е безусловна, но дори грижовността на майката се нуждае от граници. Практикуващият психолог Анна Седелникова говори за това колко пагубно върху развитието на едно дете може да окаже тяхното отсъствие.

За едно малко дете майката е ключът към безопасността и оцеляването. Но с напредването на възрастта децата се нуждаят от все по-малко пълно попечителство и все повече независимост. Понякога майките, в пристъп на нежни чувства към рожбата си, забравят за това и продължават да възприемат вече пораснал човек като продължение на себе си, като част от общото „ние“.

Нуждите, които детето вече е в състояние да задоволи само, продължават да бъдат основната ѝ грижа. Тя се опитва да защити детето от всички житейски трудности и да го предпази от проблеми, дори когато те са незначителни. Този тип родителско поведение да прерастне с времето до обсебване. Проблемът е, че прекомерната защита в крайна сметка формира нездравословна привързаност и с неизбежното отделяне на вече пораснало дете от майка му, може да причини травма и на двамата.

Ако искате да разпознаете грижовния тип поведение в себе си, обърнете внимание на това, което съставлява живота ви. Има ли нещо друго в него освен дете - работа, хобита, срещи с приятели? Родителството е голяма и важна част от живота, но не то не трябва да отнема цялото възможно време. Важно е да запомните, че родителят е помощник с постепенно намаляващо участие. Задачата на майката е да учи и помага, а не да решава всичките проблеми на детето си вместо него. Помагайте му например да завързва връзките на обувките си, но не го правете постоянно. нека и то да се научи и да свикне да се справя с това предизвикателство само, така че да изгради бързо този навик.Свръхпротективната майка също така обича да се меси във всички училищни конфликти, винаги отива в училище, за да се застъпва за детето. Така то не се научава да се справя със собствения си живот, не придобива увереност в собствените си способности и в крайна сметка изобщо не разбира как може да живее без майка си.

Този тип родителско поведение има своите положителни страни. Често силната привързаност се превръща в солидна основа за доверителна връзка. Близостта с майката помага на детето да намери емоционален баланс, то е по-склонно да сподели преживяванията си с нея. В този случай родителят му помага не само с домашните трудности, но дори и със саморефлексията. Вярно е, че много често самите родители се оплакват от липсата на независимост на децата си. Детето просто не е научено да носи отговорност за действията и чувствата си. Затова е важно да се знаят кога да се поставят границите и да се осъзнае, че детето е развиващо се малко човече, което възприема с лекота всичко, което му се показва и казва. Дори тригодишно дете може да бъде държано отговорно за счупена кукла, просто е достатъчно да му го обясните.

Децата растат бързо и често майките се страхуват, че детето се отдалечава от тях твърде бързо. Но забавяйки процеса на самостоятелност, родителите правят мечешка услуга на децета си, като им пречат да живеят собствения си живот и да правят собствените си избори.

Обичайните сценарии на поведение, които детето взема със себе си в зряла възраст. Хората, които като малки са се намирали под обсебващата загриженост на родителите си, по-трудно се справят с житейските предизвикателства, чувстват се по-несигурни и плахи, склонни са към капризи, обвиняват околната среда за всичките си проблеми. Често те не могат да напуснат родителския си дом за дълго време и не бързат да го правят. Ако осъзнае този проблем в зряла възраст, човек може да прибегне до помощта на психотерапевт и да се опита да разруши нездравословната връзка.

Четете още: 11-те гениални правила за възпитание на Антоан дьо Сент-Екзюпери