Автор
Весела Георгиева

Ето кога разтоварващата диета с диня е опасна

Динената диета, включваща така наречените ''разтоварващи дни'', в които човек яде само диня, може да доведат до здравословни проблеми, разкри медицинският експерт Александра Филева.

Динята съдържа много фибри и една закуска може да компенсира една трета от дневната норма за консумация на фибри. При такава диета теглото намалява, но не се губят излишните килограми, а течността, която човек задържа. Заедно с това организмът ни изхвърля калий и калций, обяснява експертът.



Хората с намалена бъбречна функция не трябва да се подлагат на динена диета, защото организмът им няма да може да се освободи от излишната течност, казва експертът. Поради факта, че динята съдържа много калий, при хората с нарушена бъбречна функция нивото му в кръвта може да стане твърде високо. Това води до обща слабост, изтръпване и мравучкане на пръстите, както и нарушения на сърдечния ритъм, обяснява Филева, цитирани от Vesti.bg.

Хапването на диня може да застраши и хората с храносмилателни нарушения, тези, които страдат от диабет, също. Причината е високият гликемичен индекс на плода.