Автор
Патриция Романска

Как да се хидратираме правилно в летните жеги?

С покачването на температурите, рискът от дехидратация, отпадналост и топлинен удар нараства. В подобни моменти е важно да приемаме течности, но правилната хидратация не е толкова проста, колкото изглежда...
През статистически най-горещите дни от годината- втората половина на юли и началото на август, не е необичайно температурите да достигат и задминават 40°C. Като топлокръвни бозайници, хората трябва да поддържат постоянна температура около 37°C, за да функционират, което се постига чрез обмен на топлина с външната среда. Когато основната телесна температура е твърде висока, ензимите в тялото, които работят единствено в тесни температурни граници, спират да функционират, и настъпват нарушения в различни системи в организма и органите, от които те са съставени. Прегряването води до сърдечни, бъбречни проблеми, и дори до увреждане на мозъка.

При високи температури, терморегулацията зависи от ефективната загуба на топлина от тялото, което се осъществява чрез отделянето на пот, която се изпарява във въздуха, извличайки топлина от кожата и охлаждайки тялото. При горещо време е от ключово значение да възстановим загубените течности, като за да разберем как работи хидратацията, трябва да разгледаме кръвта като една колоидна структура, в основата на която е водата.

Електролитите са от значение
Когато отделяме пот, не губим само вода, но и съществени електролити- това са специализирани минерали, които присъстват в телесните течности под формата на киселини, основи и соли, които са водоразтворими и носят електричен заряд при разтваряне във вода. Електролитите калий, магнезий, калций, натрий, хлорид, бикарбонат се изчерпват при обилното потене, което може да доведе до неврологични увреждания, сърдечна аритмия, летаргия и мускулна слабост според публикация от 2023 г. Затова е важно когато приемаме течности, те да са богати на електролити, като минералната вода, фрешове, млечни напитки, кокосова вода.

Скритата роля на глюкозата
Глюкозата е една от съставните частици на въглехидратите и най-важният източник на енергия в човешкия организъм . Обикновената вода преминава в кръвта по пасивен начин –чрез осмоза. Според публикация от 1996 г., друг метод водата да премине от червата в кръвоносните съдове е активният транспорт, който се осъществява само с помощта на определено количество глюкоза и натрий. На базата на този факт е развита оралната рехидратираща терапия (ОРТ), включена в списъка с най-важните лекарства на Световната здравна организация – вода, в която са разтворени сол и захар. ОРТ се използва за лечение на тежко дехидратирани хора в медицински условия, но в ежедневието лимонада с мед или плодов сок с щипка сол са също подходящи за бърза хидратация.

Четете още: Как да оптимизираме синтеза на витамин D през лятото?