Автор
Ива Петрова

Възможно ли е да управляваме хормоните на щастието: О, да - вижте как

На въпроса: Как да бъдеш щастлив, учените от Харвард намериха прост, макар и парадоксален отговор - просто трябва да бъдеш щастлив. Но все пак - не е само това.

Последните проучвания показват, че чувството за щастие възниква от производството на хормоните на удоволствието и тяхното взаимодействие помежду си в организма.

Смесени в определени количества окситоцинът, допаминът, ендорфинът и серотонинът образуват „коктейл“, благодарение на който човек се чувства щастлив. Синтезиране на хормоните на щастието – това дали е във възможностите на човека да го управлява и контролира? Първо вижте кой хормон за какво отговаря:

- Допаминът е хормонът на мотивацията.

- Ендорфинът маскира истинската болка с усещане за удоволствие.

- Окситоцинът дава усещане за сигурност, безопасност, за особен комфорт.

- Серотонинът е хормон със собствена важност и значение.


И така: Как да живеем щастливо?

Не е за чудене, че първата препоръка е за двигателна активност. Проучвания показват, че само по 7 минути спорт на ден повишават работоспособността на мозъка, намаляват пристъпите на депресия, подобряват усещането за благосъстояние и зареждат организма с бодрост.

Пълноценен сън. Нашият мозък е създаден по такъв начин, че хората, които не спят достатъчно, трудно си спомнят приятните моменти от живота си, но за сметка на това помнят негативните ситуации особено дълго време. Подредете си нещата така, че винаги да имате време за 7-8 часа нощна почивка.

Изнервяне заради пътуването. Повечето съвременни хора прекарват по няколко часа на ден, само за да стигнат до работа и след това обратно до дома. Никаква заплата, голяма къща или блестящи перспективи няма да накарат тялото ви да компенсира разочарованието и страданието поради принудителното и изнервящо пътуване. Изходът - намерете си работа по-близо до дома.


Семейството и приятелите. Усещането, че имате някой, който ви обича и който ще ви подкрепи във всеки един момент, ви кара да се чувствате сигурни и повишава самочувствието ви.

Разхождайте се на чист въздух. Само 20 минути на ден на чист въздух подобряват настроението, подобряват краткосрочната памет и лекуват всички органи и системи.

Помагайте на другите.
По 100 часа годишно човек трябва да отделя на другите хора, за да се чувства необходим и значим в обществото. Не винаги е въпрос на пари, можете да станете доброволец.

Наслаждавайте се на очакването и се усмихвайте. Планирайте приятен обяд или почивката си предварително, радвайте се на бъдеща среща и се усмихвайте по-често.

Молитвата и благодарността увеличават щастието, доставят удовлетворение, намаляват депресията.