Автор
Ева Григорова

Твоята устойчива козметична чантичка: Погрижи се едновременно за себе си и за природата

Всеки ден правим десетки избори често без да съзнаваме, че те имат огромно значение, както за нас самите, така и за природата и за средата, която обитаваме. Истината е, че в ежедневието, което водим рядко ни остава време да се замислим за планетата, за нейните изчерпващи се ресурси и за това, че и най-малката стъпчица към по-устойчив начин на живот всъщност би могла да се превърне във важен момент от нашия живот.

Именно това е причината да предпочитаме устойчиви брандове, като dm, които се отнасят отговорно към околната среда и ни дават възможност лесно и бързо да направим осъзнат избор, що се отнася до козметиката, която използваме. Собствените марки на dm са създадени с мисъл за опазването на околната среда и устойчивото управление на ресурсите, а една от най-популярните сред тях е alverde NATURKOSMETIK. Тя е натурална козметична марка, залагаща на съставки от растителен произход, които подчертават естествената красота и същевременно не вредят на околната среда. Разнообразието от продукти включва както декоративна козметика, така и грижа за лице и тяло.

Суровините, използвани в alverde NATURKOSMETIK, са добити от контролирано биологично производство, гарантирайки най-доброто от природата без минерални масла, синтетични аромати, оцветители и консерванти. В съответствие с принципите си, марката предлага продукти, които са подходящи за вегани и не са тествани върху животни. Значителна част от асортимента на alverde NATURKOSMETIK се произвежда в Германия, като фокусът върху опазването на природните ресурси и активното рециклиране са основополагащи за бранда.

В допълнение към това от далечната 2009 г. насам от dm въвеждат отличителния знак върху опаковките си, който показва дали съответният продукт е екосъобразен, а именно детелината със сини кантове. От 2014 г. пък в продуктите на dm марките не се съдържат микропластмаса, а освен това те не се тестват върху животни. Имат кратък транспортен път, тъй като по-голямата част от тях се произвеждат в Германия или в Швейцария, а това намалява значително въглеродния им отпечатък.

Вече дълги години dm работи върху това да постигне неутрално въздействие към околната среда и обръща внимание не само на произхода и метода на производство на своите продукти, но и върху техните опаковки. Така все повече от продуктите, които dm предлага, имат неутрално въздействие върху климата, което от своя страна означава, че по време на производството, транспорта и употребата им въздействието, което упражняват върху околната среда, е минимално. От друга страна отделените вредни емисии, които няма как да бъдат избегнати напълно, се компенсират с множество проекти за залесяване.

Така на рафтовете в магазините на dm и онлайн се появява и серията от продукти Pro Climate, които са с възможно най-нисък екологичен отпечатък. Всички те са създадени и произведени, като преди това са взети предвид пет различни и много важни аспекта на околната среда. Това са емисиите на парникови газове, процесите на еутрофикация (замърсяване на водите), окисляване на почвата, летният смог и разрушаването на озоновия слой.



От dm непрекъснато тестват нови материали и подходи към опаковането на продуктите, за да могат да бъдат по-устойчиви. Още от 2009 г. компанията започва да използва все повече рециклати като вече тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove са изработени от 50% рециклиран материал (без капачките). От dm дори са си поставили задачата до 2025 г. 90% от опаковките на нейните нехранителни продукти да са изработени от поне 30 % рециклирани материали.

През 2021 г. dm стартира в България и специална кампания за стимулирането на устойчивия начин на живот, която носи името "Ще остана опаковка и в следващия си живот". Всеки може да се включи в нея, връщайки за рециклиране пластмасови опаковки, които се транспортират до Германия, където се превръщат във висококачествен рециклат.

Ако и вие сте вдъхновени от устойчивия начин на живот и имате желание да направите допълнителни стъпки в тази посока, още днес бихте могли да се обърнете към асортимента на dm, както и да върнете за рециклиране опаковките на продуктите, които вече сте използвали.

Ето и примерен списък за пазаруване, който ще ви даде усещането, че всеки ден правите по нещо малко освен за себе си и за планетата:

alverde NATURKOSMETIK Спирала за обем

Със спиралата за обем от alverde вашите мигли се превръщат в истинско произведение на изкуството. Използвайки уникалната специална професионална четка, те стават перфектно разделени, създавайки завладяващ обем. Формулата не само подчертава тяхната дължина, но и придава изключителна изразителност на погледа ви. Интензивният черен цвят деликатно обгръща всяка мигла и изсъхва на момента. С ефект, който продължава впечатляващите 12 часа, се наслаждавайте на пленително обемни мигли, наподобяващи формата на ветрило.

alverde NATURKOSMETIK Матово червило




Със съчетание от восък от слънчоглед, жожоба и мимоза, червилото от alverde придава вълшебен матов завършек на устните ви. Със своята кремообразна текстура пък, то поддържа устните ви копринено меки. Червилото разполага и с иновативен въртящ механизъм за нанасяне, който улеснява употребата му и е сертифицирано като натурална козметика.

alverde NATURKOSMETIK Гел за вежди



Придайте на веждите си изискано оформяне и нежна фиксация със специалния гел от alverde. Обогатен с подхранващо масло от жожоба и с витамин Е, той дава не само форма и плътност на веждите, но ги подхранва с допълнителни съставки. Мекият пепеляворус нюанс придава естествен и завършен вид на веждите, подчертавайки техния контур. Нанасянето му е удобно благодарение на текстурата, която се лепи леко и позволява прецизно оформяне с малката компактна четка, която влиза в комплекта. Гелът е сертифициран като натурална козметика и не съдържа синтетични консерванти.

alverde NATURKOSMETIK Минерална пудра

С минералната пудра в нюанс 01 Porcelain от alverde NATURKOSMETIK, вашият грим придобива изискан матов завършек. Тя е със сертифицирана веган формула, която гарантира, че продуктът е съобразен с вашите предпочитания.

Пудрата за лице с нежен светлобежов оттенък притежава деликатна текстура, която се нанася леко и без усилие. Благодарение на фините частици и ценните минерали във формулата, пудрата придава нежно матиран вид на кожата. Продуктът е дерматологично тестван и съвместимостта му с кожата е научно доказана. Насладете се на кадифено гладък и равномерен тен, който подчертава вашата красота по най-естествения начин.

alverde NATURKOSMETIK Pro Climate Дезодорант спрей

Отдайте се на продължителна свежест и усещане за чистота с дезодорант спрея Pro Climate от серията Pro Climate от alverde. Насладете се на аромата на маточина, който ви обгръща и придава усещане за приятна свежест през целия ден. Сертифицираната натурална козметика гарантира, че грижата за вашата кожа се съчетава със следването на устойчив начин на живот и с внимание към природата.

Формулата на дезодорант спрея предотвратява неприятните миризми, като осигурява до 24 часа защита дори след интензивен ден или спортна тренировка. Без съдържание на алуминиеви соли и дерматологично тестван, продуктът е създаден с внимание към чувствителната кожа и природната екосистема.

Този дезодорант спрей се отличава и със своята екологично отговорна насоченост. Опаковката му е изработена от 100% рециклируем материал, което спомага за намаляване на отпадъците и защитата на околната среда.

(в материала има продуктово позициониране)