Автор
Теодор Муховски

Наистина работят: 5 ценни съвета за пестене на пари от нашите баби

Опитът и житейската мъдрост винаги са позволявали на нашите баби да пестят пари.

Ако има въпроси за това как да се справяте правилно с парите - съветите на бабите могат да подействат по-добре от препоръките на който и да е експерт. Факт е, че тези жени през целия си живот са успели да се научат на най-главното - да спестяват.

Ето защо, дори с малки доходи, те са успявали да харчат за храна и дрехи и дори да спестяват част от сумата за "черни дни". И всичко това, защото бабите знаят как правилно да харчат пари в магазините.Цяло пиле

Любим метод за спестяване на пари на хората, живели през соца. Много по-изгодно е да се купи цяло пиле, да се раздели на части и да се замрази това, което е останало, отколкото да се вземат тави с крилца, крачета, бутчета - излиза по-скъпо. Освен това не е необходимо да се ходи толкова често до магазина, ако във фризера вече има месо, от което може да се приготви първо или второ ястие.

Същият принцип важи и за сезонните плодове и зеленчуци. Много по-лесно е да ги купите и да ги замразите, отколкото да ги напазарувате, когато ви трябват, при това на тройна цена.

КонсервиранеДруг начин, който може да ви спаси от глад дори в най-трудните периоди. Заслужава си да не бъдете мързеливи и да си направите домашни зарзавати - домати и краставици в буркани, компоти, сладка, сушени плодове и зеленчуци.

Естествено активният сезон за приготвяне на консерви е лятото. Така че все още можете да се сдобиете с бурканче вкусни краставици, които ще ви зарадват през зимата и ще ви струват по-малко, отколкото да купите същите извън сезона в магазина.

Зеленина у дома

Както знаем, зелените зеленчуци извън сезона също са доста скъпи. Затова е доста лесно да ги отглеждате на перваза на прозореца си. Зеленият лук, магданозът и копърът, и дори ягодите могат да радват окото не само на градинските лехи, но и у дома. На пазарите се продават много комплекти за отглеждане на микрозеленчуци.

Списък за пазаруванеМного важен трик, когато става въпрос за спестяване на пари. Струва си да си запишете какво точно искате да купите, преди да отидете в магазина. Можете дори да изчислите колко приблизително ще ви струва. По време на пазар е добре да не се отклонявате от списъка и да не се поддавате на емоционалните импулси да вземете шоколадче на касата. Тогава в портфейла ви ще има повече пари и по-малко излишни килограми.

Засищане

Тази точка е неразривно свързана с предишната. За да избегнете желанието да се пречупите и да купите нещо, което не е от планирания списък, задължително трябва да отидете в магазина заситени. В противен случай ще ви се иска да "изядете с очите си" почти всичко, което обичате и което е пред вас. В резултат на това ще похарчите два пъти повече пари, което ще е ненужно.

Четете още: Търсите идеално узряла диня: Ето как да познаете дали плодът ще бъде сладък