Автор
Весела Георгиева

8 навика, които могат да удължат живота ви с цели 24 години

Изследване, публикувано в списанието на Американската асоциация за правилно хранене, се опитва да даде отговор, давайки 8 прости съвета, с които човек може да удължи живота си с до 24 години. 

Зад изследването стои дългогодишно проучване, предназначено да изследва здравето и благосъстоянието на американските ветерани. Анализирани са данните за начина на живот на близо 720 хил. ветерани от армията на САЩ на възраст между 40 и 99 години. Хора с различен социален и икономически статус, раса и пол. 

Според водещия учен към изследването - Суан-Май Нгуен, добавянето на осем положителни навика към ежедневието ни, когато навършим 40, може да удължи живота ни с до 24 години. Ако промените ежедневието си на 50, можете до удължите живота си с до 21 години. 

Ако решите да се промените на 60, ще добавите към живота си около 18 години. Базата данни за изследването отговаря на всички стандарти, като в нея се включват и хора с различни хронични заболявания, диабет тип 2, висок холестерол, сърдечни заболявания и други. И се установява, че дори при хората с подобни проблеми включването на добрите навици помага за удължаването на живота.

 "Колкото по-рано започнете, толкова по-добре, но дори и да направите само малка промяна, докато сте на 40, на 50 или на 60 години, това все още е от полза. Това не са непостижими неща", казва д-р Нгуен, цитиран от "Си Ен Ен". 

Добавянето на само един положителен и здравословен навик към живота на мъж на 40 години осигурява допълнителни 4,5 години живот, казва изследователят. Добавянето на втори води до още до седем години, докато приемането на три навика удължава живота на мъжете с 8,6 години. 

След коригиране на възрастта, индекса на телесната маса, пола, расата и етническата принадлежност, семейното положение, нивото на образование и нивото на семейните доходи, проучването открива, че смъртността във всички изследвани възрастови групи и от всички здравословни причини намалява с около 87% при онези, които са възприели осемте здравословни навика, спрямо онези, които не са. 

Все пак учените посочват, че изследването показва само връзка, а не пряко следствие.

Въпреки това обаче данните дават повод за сериозен оптимизъм. Но кои са тези жизненоважни навици? 

Редовните физически упражнения

Те са един от най-важните фактори за подобряване на качеството на живот и здравето. 

Изследването е показало, че ветераните, които са живели по-дълго, са правили средно 7,5 часа упражнения на седмица, като в това число влизат качвания на стълби, дълги разходки и извършване на не твърде натоварваща физическа дейност. Това откритие отразява резултатите от други проучвания, които показват, че не е нужно да прекарвате часове наред във фитнеса, за да си осигурите добра форма. И все пак - колкото повече интензивна физическа дейност правите, без да се задъхвате, толкова по-добре. 

Стойте далеч от опиати и други забранени субстанции  

Вторият най-важен фактор за по-дълъг живот е липсата на пристрастеност към болкоуспокояващи и наркотици. Ако човек живее без подобна зависимост, това намалява риска от ранна смърт с до 38%. В САЩ, например, проблемът със зависимостта към опиати се превърна в национална криза за общественото здравеопазване.

Забравете за тютюна

Тютюнопушенето увеличава риска от ранна смърт с 29%. Д-р Нгуен обяснява, че ако човек просто реши да спре цигарите, това няма да има толкова големи ползи за здравето, колкото, ако никога не е пушил. И все пак спирането на тютюна носи значителни ползи за организма.

Внимавайте със стреса

Ако човек е намерил работещи начини да контролира нивата си на стрес, това може да намали риска от ранна смърт с 22%, установява още проучването. Според експертите, стресът има пагубни последици за здравето, отключвайки редица заболявания.

Намерете начин да превърнете стреса в енергия, която ви зарежда положително. Може да е йога, бокс, танци... 

Хапвайте повече плодове и зеленчуци 

Растителното меню и необработените продукти ви гарантират по-дълъг живот с около 21%. Д-р Нгуен посочва, че това не означава, че трябва да минем на изцяло вегетарианска или веган диета, но че трябва да се храним здравословно. 

Ученият препоръчва средиземноморската диета, пълна с пълнозърнести храни и листни зелени зеленчуци. 

Внимавайте с алкохола

Ако пиете по повече от четири алкохолни питиета на ден, рискът от ранна смърт скача с около 19%. Затова съветът на учените е пиенето да се намали значително. Не е нужно да станете въздържател, но е добре да го намалите. 

Открийте тайната на спокойния, здрав сън

Поне между седем и девет часа на нощ без постоянни събуждания и нарушения - такъв сън може да ви осигури 18% по-нисък риск от ранна смърт, обяснява д-р Нгуен. 

Добри приятели = дълъг живот

Когато човек е заобиколен от положителни отношения с околните, не се кара с близките си и не е подложен на тормоз, от какъвто и да е вид, това може да намали риска от ранна смърт с около 5%, показва изследването. 

 "Пет процента може да изглеждат малко, но това все пак намалява рисковете от ранна смъртност. Всеки малък фактор помага, независимо дали избирате физическата активност, или това да сте заобиколени от положителна социална подкрепа", коментира д-р Нгуен.

Направено наскоро проучване показа, че хората, които са преживели социална изолация, имат 32% по-висок риск от ранна смърт в сравнение с тези, които не са били социално изолирани. Учените са категорични, че положителната промяна зависи най-вече от самите нас.