В навечерието на най-светлите християнски празници със сигурност немалко от нас са разтревожени и се чудят с какви гозби да зарадват любимите си хора през празничните дни. Затова ние ще им помогнем с няколко чудесни идеи за изкусителни блюда, взаимствани от традиционната трапеза на Лазаровден и Цветница. Такива са баницата с лапад, лазарските плитки, зелените салати, сладките фурми и вареното жито, което се раздава в памет на покойниците. Като най-типични за тези празници се открояват още ястията с коприва, спанак, ориз, картофи или гъби, както и пълнените постни чушки или домати. След Благовещение пък Цветница е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешена консумацията на риба.

Лазарски плитки



Продукти:

400 г брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
20 г мая за хляб
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1. Маята се размива с малко хладка вода в купичка, след което се ставя да втаса.
2. В по-голяма купа се изсипва брашното. Прави се дупка по средата, където се поръсва солта и захарта. Изсипва се и втасалата мая и съставките се размесват.
3. Добавя се вода, за да се получи средно меко тесто. Оставя се да втаса, докато увеличи обема си два пъти, след което отново се размесва.
4. За направата на лазарските плитки се оформят топки с големината на среден картоф. Размачкват се във формата на продълговати пръчки. Тестените пръчки се хващат в средата и двата висящи края се увиват във формата на спирала. Лазарската плитка е готова!
5. Поставят се в намаслена тава, намазват се с олио и се пекат 170 градуса около 40 минути.

Солен кекс с коприва


Рецептата за този великолепен солен кекс не е от най-традиционните за Лазаровден и Цветница, тъй като при приготвянето му са необходими сирене и яйца. Но тези, които не постят или са изключили от менюто си единствено месните продукти, спокойно могат да му се насладят.

Продукти:

200 г сирене
200 г заквасена сметана
5 яйца
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
45 г коприва

Начин на приготвяне:

1. Яйцата се разбиват с миксер и към тях се добавят натрошеното сирене и сметаната.
2. Разбива се отново и се добавят пресятото с бакпулвера брашно и нарязаната коприва.
3. Разбърква се до получаването на кексово тесто. При необходимост се добавя още малко брашно.
4. В правоъгълна форма за кекс се поставя хартия за печене и върху нея се изсипва полученото тесто.
5. Поставя се в предварително загрята на 180 градуса и се пече около 45-50 минути.

Риба на фурна на плик



Продукти:

2 скилидки чесън
3 с.л. соев сос
черен пипер
2 с.л. бяло вино
1 кг филе от риба
3 с.л. зехтин

Приготвяне:

1. Рибното филе се натрива с черен пипер и се маринова в олиото, соевия сос, виното и чесъна.
2. Оставя се да престои на студено за 40 минути.
3. След това се отцежда от маринатата и се слага в плик за печене (ако пликът не е от надупчените, след като сме е пристегнат добре, се надупчва с игла на няколко места от горната страна).
4. Пече се около 40 минути на 200 градуса, в предварително загрята фурна.

Салата от спанак с кестени


Продукти:

220 г спанак
45 г кестени
1 ябълка
сол
2 с.л. зехтин
30 мл сок от лимон
25 г стафиди
80 г крутони

Начин на приготвяне:

1. Спанака се почиства и измива.
2. Ябълката се почиства и нарязва.
3. Кестените също се нарязват.
4. Спанака се поставя в купа или подходяща чиния, добавят се крутоните и стафидите.
5. Отстрани се нареждат ябълката и кестените.
6. Добавят се зехтинът, лимоновият сок и сол на вкус.
7. Сервира се веднага.

Варено жито с мак


Продукти:

1 ч.ч. жито
1 с.л. маково семе
1 шепа орехови ядки
1 шепа стафиди
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. ром тъмен
3 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

1. Житото се сварява във водата.
2. Стафидите се накисват в рома.
3. След като житото изстине се добавят в него стафидите, маковото семе, орехите и захарта. Всичко се разбърква добре.
4. Прехвърля се в купа и се сервира.