Автор
Woman.bg

Диетите: Вижте как и защо точно те стават причина за натрупване наднормено тегло

Задоволявайки глада си, поддържаме постоянството на живота. Междувременно има си такива хора, за които е обичайно да са в състояние на постоянно повишен глад и във времена на охолство. Тези хора се забелязват лесно по наднорменото телесно тегло, което е адаптация и буферно състояние от още по-тежко гладуване.

Всичко, което получаваме с храната, в една или друга степен служи за задоволяване на нашите физиологични и психологически нужди. Всички наши нужди никога не са напълно задоволени и е нормално човек да е гладен и нуждаещ се. Това обаче не е гладът, за който се пише в историческите книги или се показва в кинохрониките. А този, който предхожда това състояние и съставлява нашия обикновен живот.

Повишеният глад, наднорменото тегло и диетите

Постоянно задоволявайки глада си, поддържаме живота. Има хора, за които е обичайно да са вечно гладни и в проспериращи епохи. Тези хора се забелязват по наднорменото телесно тегло, което е адаптация и буферно състояние от още по-тежко гладуване. Те натрупват глада си заедно с наднорменото телесно тегло поради хранителни разстройства. Тялото им се адаптира към повишен хроничен глад, включително към компенсаторни механизми за оцеляване под формата на наднормено тегло. Когато се занимаваме с темата загуба на тегло, е полезно да разгледаме въпроса - какво получаваме или какво не получаваме с храната като гладуваме:

1. Енергия за живот – килокалории.

2. Строителен материал - витамини, микроелементи, мазнини, белтъчини, въглехидрати. Не случайно се казва, че "Човек е това, което яде!"

3. Удоволствия, които от своя страна могат условно да се разделят на телесни и психосоциални:

Телесното удоволствие идва от вкуса на продуктите. Кисело, горчиво, сладко, солено. Китайската култура се отличава с отделен пети вкус - пикантен, в ирано-афганистанската култура има и тръпчив (стипчив) вкус. Телесните усещания за ситост, противоположни на глада, се проявяват чрез приятна топлина, пълнота в стомаха и отпускане на тялото.

Психосоциалните удоволствия са свързани с участие в семейни (религиозни) хранителни традиции и ритуали.

Думата диета от гръцки díaita – означава начин на живот. Това е специално съставен хранителен режим по отношение на количество, химичен състав, физични свойства, кулинарна обработка и интервали в храненето. ВСИЧКИ диети, макар и да помагат за намаляване на теглото, допълнително увеличават постоянния повишен глад, който съществува при хората с наднормено тегло. Но те постигат временна загуба на тегло и това е привлекателно за повечето хора.

Ако съставите таблица с начини за намаляване на теглото с помощта на ограничено хранене, ще получите следното: Нискокалоричните диети се доказаха като бърз начин за отслабване. Но има и едно голямо НО!

1. Нискокалоричната диета винаги е придружена от страх от „излизане“ извън границите на определения коридор и това изисква определени манипулации на съзнанието, които да намаляват страха.

2. Лесно можем да изчислим даден продукт колко енергия дава до една десета или дори стотна от калорията. Но колко харчим не е възможно да се изчисли със същата точност. Не отчитаме неизбежното натрупване на глад и това, че създаваме допълнителни предпоставки за натрупване на още повече наднормено тегло.

Изключването от диетата на определени продукти също има своите „но“, защото „забраненият плод е по-сладък“. Просто отказът да се задоволят определени нужди води до натрупване на напрежение и засилване на глада.

Разделното хранене

Прикрит с псевдонаучни разсъждения, това е същият вариант за изключване на храни от диетата. Няма нужда да се състезавате в ума си с тези, които смятат този вариант на хранене за правилен. Какво показва кухнята на народите по света? Повече от 6000 години от Африка до земите на Далечния север, във всички култури протеините са били комбинирани със сложни въглехидрати. Да се смяташ за "учен" и експерт по тази вълнуваща света тема, че си над народната мъдрост, е глупаво.

Временен режим на хранене

Всеки го знае, малко хора го разбират и не се замислят как работи. „Не ям след шест“. И накрая, просто изключване на храната, чист глад. Като човек с медицинско образование мога само да кажа, че гладът е чудесно, достъпно допълнение към лечението на много здравословни проблеми - от премахване на кожни заболявания до депресия, но няма нищо общо с компетентната загуба на тегло.
* При различни форми на диети (особено нискокалоричните) витамините се предписват отделно. *Ако човек „не се страхува“ от числата, тогава той е спокоен, знаейки калоричното съдържание на определено ястие. Ако изчислението обаче го „напряга“ или той не взема предвид вече изчисленото калорично съдържание, тогава това причинява негативни последици.

* Не всички витамини и микроелементи се усвояват от организма без комбинация с други вещества. Например каротинът от морковите не се усвоява без мазнини. В една или друга степен ще се натрупа елементарен глад. Този пример от живота е познат на всички в една или друга степен, особено на бременните жени. През периода, когато се формира костната тъкан на нероденото дете, калцият за образуването на скелета му се взема от костите на майката, така че не е чудно защо много жени ядат креда по време на бременността – доставя им калций.

* „Психосоциалният“ глад се натрупва, когато вашето домакинство или приятелите не споделят вашата форма на хранене.

* Удоволствието по време на глад е пряко свързано със съзнателния избор на този метод. Нещо като "победа" на ума над тялото. Но бих казал, че това е като победа на възрастен, който наказа малко дете с лишаване от храна.

Всеки минус на един или друг начин на гладуване – това е причината за неуспехите в диетите. Гладът се натрупва с часове, както например при нискокалоричната диета, с дни, седмици и дори години, когато човек се хвърля от една диета към друга с напразната надежда да намери правилната.

Точно тук възниква един важен момент, когато е време психологията да „влезе на сцената” с обсъждане на въпроси, свързани не толкова с храната, колкото с отношението към себе си.

Автор: Олег Новоселов