Автор
Елена Ангелова

Как мама може да отслабне правилно, още докато кърми?

По време на бременността бъдещата майка наддава от 8 до 25 килограма. Когато бебето се роди, жените разбираемо искат да изхвърлят възможно най-бързо излишните килограми.

Но как да стане това при положение, че строгите диети и интензивният спорт са забранени през първата година след раждането?

Тежестта, която ще остане с вас


Съществува популярно схващане, че излишните килограми, толкова необходими по време на бременността за правилното развитие на плода, ще изчезнат веднага след раждането, заедно с амниотичната течност и плацентата. За съжаление това не е така. Когато бебето се роди, ще свалите около 5 до 7 килограма. Останалата част от теглото, което сте натрупали, докато сте носили бебе в утробата си, са уголемени млечни жлези, тъканна течност и телесни мазнини.

Факт е, че женското тяло през третия триместър започва да образува нови мастни клетки. Така осигурява на майката и бебето допълнителна защита. След раждането нуждата от тази "въздушна възглавница" изчезва. Ако кърмите бебето си, няма да е толкова лесно да се разделите с излишните килограми. Хормоните и добрият апетит усложняват ситуацията. Освен това кърмещите майки не трябва да използват лекарства за изгаряне на мазнини и да се подлагат на строги диети.

Това обаче не означава, че трябва да спрете кърменето, за да отслабнете. Можете да отслабнете, без да навредите на себе си и на бебето си. Ето как да го направите:

Отслабвайте правилно

Кърмещата майка трябва да следва няколко прости правила, които бавно, но сигурно ще я доведат до заветната цел. Настройте се за плавна загуба на тегло. Гладните стачки, специалните диети и лекарствата за отслабване ще навредят много на вас и вашето бебе. Затова обърнете внимание на ежедневното си меню. Кърмещите майки трябва да се хранят пълноценно и разнообразно. Това не само ще насити кърмата с полезни за бебето вещества, но и ще ви помогне да се възстановите по-бързо след раждането.

За да отслабнете, е достатъчно да се откажете от мазни и пържени храни, мариновани зеленчуци, пушени меса, храни с консерванти, сладкарски изделия, сокове и газирани напитки. Освен месо, в менюто ви трябва да присъстват млечни продукти, плодове и зеленчуци, зърнени храни, пълнозърнест хляб и пълнозърнести тестени изделия. Тези продукти бързо задоволяват чувството на глад, а бебето е защитено от появата на хранителни алергии. Но количествата на солта и захарта трябва да се намалят колкото е възможно повече. Можете да ядете семена и ядки, но малко: не повече от 50 грама на ден.

Пийте повече течности

Идеални са вода без газировка, зелен чай, плодови напитки и компоти (за предпочитане домашно приготвени). Яжте по-често: на всеки два до три часа, но с малки порции. Така бързо ще възвърнете метаболизма си към нормалното. И, разбира се, не забравяйте да спортувате. Достатъчно е да отделяте 15 минути на ден за йога или гимнастика за млади майки, за да премахнете излишните сантиметри от талията. Такива упражнения могат да се правят заедно бебето. Вашето дете със сигурност ще хареса тази игра. Прекарвайте повече време на открито. Разходката с бебето е един от най-ефективните и безопасни начини за отслабване.

Важно! Докато кърмите, можете да отслабвате с до два килограма на месец. Тази загуба на тегло няма да навреди на вас и вашето бебе. КАТЕГОРИЧНО не се препоръчва интензивно отслабване. Залогът е вашето благополучие и здравето на мъничето.

Автор: Мартишка Бузинишка®

Бел. ред.: Медиите непрестанно комлексират младите майки, като показват в какъв перфектен вид излизат от родилните домове разни знаменитости. Или пък как само две-три седмици след раждането, скорошни родилки по бански показват перфектни фигури. Това е коварна манипулация за сметка на здравето на майките и бебета им. Никога не забравяйте за възможностите на съвременните технологии. И на какви чудеса е способен дори старичкият вече фотошоп.

Сега външният ви вид може и да е разбираем приоритет над приоритетите. Но всяка крайност може да ви принуди съвсем да забравите за него и да поставите ЗДРАВЕТО си над суетата.